Володимир Токар подякував лісівникам Сумщини за зберігання і відтворення лісів

Минулими вихідними у Кролевці лісівники Сумщини відзначали своє професійне свято – День працівника лісу. Іменини були подвійними, адже цього року Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства відзначає 70-ліття з дня свого створення.

Головний лісівник області Віктор Чигринець привітав присутніх і наголосив на тому, що ліс на Сумщині – один із найголовніших природних ресурсів, а лісогосподарські підприємства є бюджетоутворюючими для місцевих громад.

Віктор Петрович поділився досягненнями працівників лісової сфери області та побажав подальших успіхів у цій нелегкій, але надзвичайно важливій роботі.

А пишатися сумським лісівникам дійсно є чим. Серед 25 областей України державні підприємства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства за ефективністю використання наявних лісових ресурсів займають передові позиції.

За підсумками першого півріччя 2019 року вони забезпечили виконання всіх показників виробничої програми. Відтворення лісів проведено на площі 1020 га, що становить 131% до запланованого обсягу. Створено 15 га захисних насаджень. Посіяно 9,03 га лісових розсадників, що повністю забезпечує підприємства у садивному матеріалі. Створена належна охорона лісів від пожеж, хвороб та шкідників лісу. Від реалізації деревини і виробів з неї за І півріччя 2019 року  підприємства управління отримали 517,5 млн грн. У розвиток власної виробничої бази підприємства управління за січень-червень 2019 року спрямували 17,8 млн грн власних коштів. У державних лісогосподарських підприємствах управління діють 23 телевізійні системи спостереження, які сприяють значній економії часу на виявлення лісової пожежі. Продовжує розвиватись рекреаційний комплекс Тростянецького лісгоспу «Лісовичок». У цьому році робота тростянецьких лісівників дістала визнання і на державному рівні. Литовське лісництво, де знаходиться база відпочинку, здобуло ІІІ місце у Всеукраїнському  конкурсі на краще лісництво.

Привітали лісівників і численні гості свята, серед яких голова Сумської обласної ради Володимир Токар. Володимир Миколайович подякував винуватцям свята за нелегку, відповідальну і почесну роботу.

«Я знаю, що державні підприємства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства є одними з кращих в Україні, – звернувся до присутніх очільник депутатського корпусу. – Виплекані вашими працьовитими руками ліси захищають нашу землю і очищають повітря. На базі обласного управління створено 2,6 тисяч робочих місць. Ще майже 1000 робочих місць на підприємствах управління займають робітники приватних структур. Середньомісячна заробітна плата одного працюючого складає понад 13 тисяч грн. І це високий показник у межах області. Ще одним немаловажним фактором є наповнення бюджетів усіх рівнів. Тільки за перше півріччя сплачено майже 220 млн грн податків державним і цільовим фондам, і ще понад 62 млн грн – до обласного та місцевих бюджетів. Від імені депутатського корпусу обласної ради дякую кожному не лише за зберігання і відтворення лісів, а й за те, що будуєте лісові дороги з твердим покриттям – а це 200 км за 10 років, розвиваєте бази відпочинку, доглядаєте за лісовими тваринами, залучаєте до збереження лісів дітей та молодь. Велика шана і низький уклін вам за нелегку, але почесну і добросовісну працю. Бажаю усім вам миру, здоров’я, процвітання».

Кращим працівникам галузі Володимир Токар вручив відзнаки Сумської обласної ради.

До слів привітань долучилися і народний депутат України Ігор Молоток, депутат обласної ради Володимир Горох, міський голова Кролевця та керівники району.

Голова Кролевецької РДА Олег Кучерявий подякував Віктору Чигринцю за те, що лісівники наповнюють бюджет району, і подарував вишитий рушник, як візитівку Кролевеччини.

Усі віншували лісівників за роботу, любов до справи, бажали добробуту та гараздів.

Під час урочистостей на місцевому стадіоні, де цього дня проходили й обласні галузеві змагання працівників лісового господарства, було дуже людно. Тут демонстрували свої досягнення кожен із 12 лісгоспів Сумщини. Показували свої вміння представники «Лісової варти». Була організована цікава програма й вікторина для дітей.

Кролевчани не лише вболівали за своїх, але й говорили, що свято було дуже добре підготовлено і пройшло на славу.

Лілія Наумова, Сумська обласна рада