Обласні змагання вальників лісу пройшли у Краснопільському лісгоспі

Професія вальника лісу входить у п’ятірку найбільш небезпечних у світі. Адже, як розповідають вальники, небезпека може чатувати під будь-яким деревом.

Особливо небезпечно ліквідовувати наслідки буреломів, вітровалів чи інших природних явищ. Але якщо до справи беруться справжні професіонали, які застосовують набутті роками знання й дотримання основних правил у роботі, то в їх руках буденна в нашому побуті бензопила враз перетворюється у високоточний і майже чарівний інструмент.

Змагання вальників на Сумщині вперше відбулось 22 роки тому, на Краснопільщині ж, де і відбувся цьогорічний конкурс, це вже другий такий захід.

І хоч у самій назві конкурсу вальників лісу ніби немає нічого дивовижного, насправді захід виявився справжнім святковим, видовищним дійством. Цього разу кращі професіонали з валки лісу присвятили свою майстерність ювілейній даті – 70 річниці утворення Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Учасників змагань вітали начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець, керівник апарату Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький та представники місцевої влади.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять свого колеги, вальника лісу Нескучанського лісництва Тростянецького лісгоспу Миколи Давидова, який загинув 1 липня 2015 року на сході країни, боронячи незалежність держави.

Після урочистого підняття Державного прапора переможцями минулорічних змагань, головний суддя дав початок конкурсу і над урочищем Дідовим загули бензопили, даруючи омріяні бали щасливчикам.

Перед тим, як розповісти детальніше, в яких же видах змагалися кращі представники своєї професії, повернемося до ще однієї круглої дати. Справа в тому, що востаннє Краснопільський лісгосп приймав дані змагання десять років тому на території Верхньосироватського лісництва. Аби нагади про цю подію присутнім, організатори виготовили спеціальний стенд із світлинами десятирічної давності. Той, хто знайшов себе на фото, тепер залюбки фотографувався «біля себе» молодого і красивого. Не дивно, що у вільний між конкурсами час багато хто намагався знайти хвилинку, аби поринути у спогади про ту подію. Серед таких і Володимир Олексійович Корощенко, який багато років відповідав у Краснопільському лісгоспі за безпеку і охорону праці і який опікувався як місцевою командою вальників, так і організацією тих змагань.

«Звичайно ж пам’ятаю, яких хвилювань нашому колективу коштувала організація і проведення тих змагань, – посміхається Володимир Олексійович. – Але все пройшло на належному рівні. Судячи з того, що сьогодні спостерігаю, краснопільські лісівники відмінно справились із завданням. Життя не стоїть на місці і з кожним роком організація і рівень конкурсу зростає, на допомогу суддям приходять високі технології. Наприклад у виді із заміни цепка бензопили судді не використовують ручний секундомір, відтепер учасник сам тисне на кнопку електронного секундоміра, адже у цьому виді все вирішують долі секунд, а заміна цепка в середньому займає 20 секунд. Вважаю, це правильно, що змагання проходять за міжнародними правилами, адже переможці всеукраїнських змагань далі будуть брати участь вже у міжнародних, отже мають бути готовими до нововведень».

Отож, якщо вже почали мову про заміну цепка бензопили, то в цьому виді конкурсантам пропонувалось розібрати і зібрати пильний апарат пилки. Якщо заміна цепка проведена неякісно, учасник ризикує не виконати дві наступні вправи: розкряжування колоди точним і комбінованим різом.

У розкряжуванні колоди комбінованим різом учасники відрізаои від двох колод диски від 3-х до 8 см. При цьому половину діаметра дерева вони повинні були різати знизу догори, а іншу частину – навпаки – зверху. І ці два різи повинні були з’єднатися.

У точному розкряжуванні колоди учасники мали під прямим кутом відрізати по диску від двох колод, не пошкодивши настил, на якому лежить колода. Товщина диска від 3-х до 8-ми сантиметрів.

У конкурсі обрізки сучків всі учасники виконували обрізку 30 сучків на 6-метровій колоді. Це завдання на швидкість. Але необхідно було це зробити дуже акуратно, щоб не пошкодити стовбур дерева.

І, звичайно ж, найважчий і найнебезпечніший, але й найбільш видовищний етап – валка дерева. Кожен учасник впродовж трьох хвилин, дотримуючись правил техніки безпеки мав повалити дерево. Та так його повалити, щоб своїм стовбуром воно забило у землю кілочок, що знахордисвя на 15-метровій відстані від стовбура. Максимальна кількість балів на цьому етапі найбільша – 660. Та найбільший ризик і найбільше балів втратити.

Приємно, що вальники з Краснопільського лісгоспу з цим етапом впорались по максимуму, що дозволило в загальнокомандному заліку посісти друге місце з зареєстрованих 18 команд, з чим ми їх і вітаємо.

Отже, переможці в основній групі: Андрій Ходирєв, ДП “Середино-Будське ЛГ” – І місце, ІІ місце – Олександр Нечипоренко, Краснопільський лісгосп, ІІІ місце – Василь Клок, Кролевецьке лісомисливське господарство.

У змаганнях юніорів І місце здобув Євген Красніков з Тростянецького лісгоспу, ІІ місце – Ярослав Овсянніков з Сумського лісгоспу, ІІІ місце у Краснопільського юніора Єгора Пацюка.

«Результатом задоволений, за що вдячний хлопцям, які доклали чимало зусиль на щоденних тренуваннях. Особливо приємно, що поряд із досвідченими вальниками підростає і юна зміна. Наприклад Єгор Пацюк сьогодні вперше брав участь у таких складних змаганнях, але здобув призове місце, — не приховує радості директор Краснопільського лісгоспу Віктор Мороз. – А ще хочу подякувати всьому колективу підприємства, якому довелось добряче потрудитись, щоб обласний конкурс пройшов на високому рівні».

З гарним настроєм залишав Краснопілля і начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець. «Я задоволений рівнем організації змагань, працівники лісгоспу провели справді титанічну роботу. Думаю, усі присутні, учасники, вболівальники отримали багато позитивних емоцій, а це і є головним завданням, заради чого ми проводимо подібні заходи», – зазначив Віктор Петрович.

О. МОЦНИЙ