Лісівники області побували у структурних підрозділах Краснопільського лісгоспу

У ході обласних змагань вальників лісу, які цього річ проходили на базі Краснопільського лісгоспу, допоки вальники захищали честь своїх підприємств, директори на чолі з начальником управління Віктором Чигринцем мали змогу ознайомитись із роботою краснопільських лісівників, відвідавши ряд структурних підрозділів та об’єктів.

До пунктів призначення здебільшого діставались збудованими лісгоспом лісовими дорогами.

«Дороги наш лісгосп розпочав будувати у 2008 році. За цей час побудованого 25,4 кілометрів. За останні 5 років збудовано 17 кілометрів, – розповідає директор підприємства Віктор Мороз. – Справа потрібна, адже дорога прив’язана до стиглих насаджень, вона необхідна для під’їзду до лісокультурних площ. Не обійтись без них і в питанні дотримання протипожежної безпеки»

І хоч основна увага того дня була прикута до конкурсу вальників, проте робота підприємства по догляду за лісовими культурами не припинялась, на ділянках продовжували працювати люди та спеціальна техніка.

«Дана ділянка важка для догляду тому, що молодим саджанцям дошкуляють посіви акації. У цьому році ми косимо її вже втретє сокорами і за допомогою механізації, – пояснює лісничий Краснопільського лісництва лісгоспу Олег Шкиря. – У рядках із небажаними посівами боремось лише вручну, щоб не пошкодити саджанці. У минулому році застосували хімічний догляд, але не для знищення культур, а як стимулятор росту, щоб дати поштовх для росту саджанців. Ефект отримали позитивний, тож плануємо застосовувати даний метод і в майбутньому»

Побували лісівники області і на нижньому складі лісгоспу, звідки замовникам відвантажується готова продукція. Після чого їх шлях проліг до Великобобрицього лісництва, де на гостей чекав дивовижний дендропарк, в якому зібрані більше 100 видів різноманітних дерев і рослин, створений дбайливими руками лісничого Ігоря Козловського. Про своє унікальне господарство і, здавалося б, звичайні і з дитинства знайомі рослини Ігор Миколайович може розповідати годинами. Взяти хоча б самшит.

«Люди його люблять, але мало хто знає, що деревина самшину коштує на вагу срібла. Колись в Колхіді був граф, який мав величезні статки, маючи у власності лише пасіку і самшитову рощу, – ділиться неординарними знаннями Ігор Козловський. – До речі чистий самшитовий мед – це смертельна отрута, а ось деревина самшиту найкраще підходить для виготовлення декоративних виробів. А ось це тис, який теж цінний своєю деревиною. На жаль саме через цю цінність тисові насадження практично повністю знищені на берегах славнозвісної ріки Тиса. Одна з п’яти гробниць фараона Тутанхамона також зроблена з деревини тисового дерева».

Є у Великобобрицькому лісництві і релікт третинного періоду – тюльпанове дерево або Божа долоня. Цей вид дерев ріс ще при динозаврах. Їх квіти справді схожі на тюльпани. Тож якщо вам набридло дарувати дружині на кожне свято тюльпани – відразу подаруйте їй тюльпанове дерево, ось тільки є невеликий недолік – вже за якихось 25 років це буде монстр, який займе площу у 30 квадратних метрів. Зацікавило? А це ж лише коротка розповідь лише про три види рослин, а їх тут зібрано більше ста! Тож при нагоді завітайте до Великого Бобрика і гарантовано отримаєте масу позитивних емоцій і корисної інформації.

У щільному графіку з-поміж робочих і виробничих питань знайшли лісівники час і для духовного, відвідавши славнозвісне урочище Образ, яким також вже тривалий час опікується Велико-Бобрицьке оісництво Краснопілського лісгоспу. Гостей радо вітав настоятель місцевого храму отець Роман, не лише здійснив молитву в храмі а й продемонстрував, що Боже слово можна нести можна нести по-різному, виконавши кілька християнських пісень під гітару. Завершилось перебування на Образі окропленням цілющою водою зі святого джерела.

«Оскільки на подібні заходи, як то конкурс вальників лісу, збираються керівники лісових підприємств області, то ми завжди практикуємо знайомство з роботою місцевих підприємств. Сьогодні ми знайомились з роботою ДП «Краснопільський лісгосп», – у завершенні виїзду ділиться начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Петрович Чигринець. – Ми побачили створення нових лісових культур, яким 1-2 роки, догляд за ними. Нам показали техніку, яка сьогодні потужно працює на догляді за лісовими культурами. Техніка дорога, але щоб досягти високих результатів, без неї обійтись сьогодні неможливо. Як завжди, вразив створений дендропарк руками лісничого Великобобрицького лісництва Ігоря Миколайовича Козловського. Надало директорам сил на подальшу ефективну працю відвідування урочища Образ. Думаю, що день видався цікавим і пізнавальним. Велика вдячність колективу Краснопільського лісгоспу за їх самовіддану щоденну працю».

Олександр Моцний