Українські лісівники навчалися у турецьких колег біологічним методам боротьби зі шкідниками лісу

7567

Делегація лісівників України минулого тижня перебувала з робочим візитом у Турецькій Республіці. Програмою візиту передбачено навчання з теми «Захист лісів від шкідників та хвороб». Під час навчання українська делегація відвідала регіональні управління лісового господарства Болу, Зонгулдака, Кастамону.

Навчання розпочалося із засідання в Регіональному управлінні лісового господарства Болу, де з вітальним словом звернувся представник Генерального департаменту лісів Туреччини Фатіх Улькюдюр.

Загальний огляд діяльності Регіонального управління лісового господарства Болу представив його директор Осман Кору. Начальник відділу із захисту лісів від шкідників Генерального департаменту лісів Туреччини Акин Емін ознайомив учасників семінару із станом справ у Туреччині щодо захисту лісів від шкідників.

Необхідно зазначити, що лісівники Туреччини не використовують хімічні методи боротьби зі шкідниками, а в пріоритеті є біологічні методи. Запровадження таких методів є перспективним і для України.

7576

Зі сторони української делегації начальник відділу охорони і захисту лісів Держлісагентства Ігор Будзінський презентував інформацію щодо загальної характеристики лісового господарсва України.

Також учасники семінару відвідали лісицтво лісогосподарського підприємства Абант, в якому на практиці були представлені механічні методи боротьби із стовбуровими шкідниками шляхом викладення ловильних дерев (деревини) та феромонних пасток.

Наступний день розпочався із візиту в лабораторію науково-дослідного інституту лісовго господарства Західно-причорноморського регіону (м. Болу). Завідувач лабораторією із захисту лісів Деніз Чакар ознайомила учасників семінару з біологічними методами боротьби з раком каштану їстівного. На практиці вона представила способи отримання та розмноження корисних вірусів у лабораторних умовах, а також виготовлення робочої суміші (гіповірулетів) з вмістом вірусів для застосування у лісових насадженнях.

Під час відвідування лісництва лісогосподарського підприємства Акчакоджа Деніз Чакар та Яшар Аксу ознайомили учасників семінару на практиці з методами відбору зразків з уражених раком дерев каштана їстівного та пересадки створених гіповірулентів на хворі дерева для їх лікування.

567856

При відвідуванні Регіонального управління лісового господарства Зонгулдак українська делегація ознайомилася з роботою лісового розсадника в лісогосподарському підприємстві Гокчебей та лабораторій із захисту лісів у лісових господарствах Карабюка та Гокчебей.

Програма навчання у регіональному управлінні лісового господарства Кастамону розпочалася з презентації начальника відділу захисту лісів Мустафи Котіла щодо лісопатологічної ситуації у лісових господарствах цього регіонального управління.

Зі сторони української делегації свої презентації представили головний лісопатолог ДСЛП «Харківлісозахист» Деніс Батуркін та завідувач лабораторією ДСЛП «Херсонлісозахист» Марія Скрипкіна, у яких учасникам семінару детально представлено роботу українських лабораторій із захисту лісів.

Учасники семінару в лабораторії із захисту лісів регіонального управління лісового господарства Кастамону ознайомилися з методами розведення хижих комах для боротьби з короїдами.

789689

У лісових насадженнях цього регіонального управління українська делегація мала змогу ознайомитися та взяти участь у практичних роботах з висаджування в природне середовище мурахожука (Thanasimus formicarius).

Практичні заняття з учасниками семінару щодо виявлення та визначення шкідників лісових насаджень провів біолог Яшар Аксу.

Підбиття підсумків навчального семінару відбулося в регіональному управління лісового господарства Кастамону із врученням українській делегації відповідних сертифікатів.

Практичні навчання, отримані під час семінару, будуть застосовуватися в діяльності державних спеціалізованих лісозахисних підприємств України.

 

Більше про проблему змін клімату та масового всихання лісів читайте ТУТ