На Рівненщині відбувається виїзна колегія Держлісагентства

25-26 липня 2019 року на базі державних лісогосподарських підприємств Рівненщини під головуванням заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря проходить виїзне розширене засідання колегії відомства.

У засіданні також бере участь Голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, який підкреслив, що лісова галузь Рівненщини відіграє важливе значення для області.

Під час засідання розглянуто підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємств галузі за I півріччя 2019 року та питання використання лісосировинних ресурсів підприємствами галузі.

Зокрема, зазначено, що обласні управління лісового та мисливського господарства забезпечили виконання завдання з відтворення лісів. За перше півріччя 2019 року лісогосподарські підприємства, що належать до сфери управління Держлісагентства, відтворили ліси на площі майже 36 тисяч гектарів.

На разі, влітку, лісівники проводять догляд за молодим лісом. Восени ж, за сприятливої погоди, відбудеться другий етап відновлення лісів.

Відтворення лісів, у переважній більшості, відбувається за рахунок власних обігових коштів лісгоспів.

Як відомо, лісове господарство є основою лісового сектору економіки. Коли ліс досягає віку стиглості або пошкоджується шкідниками і хворобами, його заготовляють та реалізовують для потреб вітчизняних деревообробних підприємств та суспільства.

Так, за І півріччя підприємствами галузі від усіх видів рубок заготовлено 6,9 мільйонів куб. м деревини. Це на 7,6% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Слід зазначити, що в першу чергу проводиться заготівля пошкоджених хворобами і шкідниками насаджень. У зв’язку з цим, на ринок надходить значна частина низькосортної деревини.

Загальний обсяг реалізації деревини на внутрішній ринок склав 5,8 мільйонів куб. метрів на загальну суму майже 5,8 мільярдів гривень.

Однак, внутрішній ринок на сьогодні, в силу певних обставин, не в змозі переробити ту кількість лісосировини, що пропонують лісогосподарські підприємства. Тому на складах лісгоспів накопичується близько одного мільйона куб. метрів залишки сировини.

Для постійного забезпечення сировиною деревообробних підприємств, окрім щоквартальних, у низці областей запроваджено щотижневі електронні торги необробленою деревиною. Окрім того, деревина для реалізації виставляється на площадці «Прозорро.Продажі».

Також на колегії повідомили, що чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт і послуг) за півроку становить майже 7,6 мільярда гривень. Він зменшився на 507 мільйонів гривень, у порівняні з аналогічним періодом минулого року.

На ведення лісового господарства державними підприємствами було спрямовано 3 мільярди 134 мільйонів гривень (на 221 млн грн більше, ніж за аналогічний період минулого року). З них 76,7 млн грн – зі спеціального фонду держбюджету.

Метою діяльності державного підприємства у сучасній економіці є отримання прибутку. Саме за цієї умови підприємство може стабільно існувати і забезпечувати собі основу для розвитку. За оперативними даними у І півріччі 2019 року підприємствами галузі отримано 184,1 мільйон гривень чистого прибутку.

Однак, податки продовжують збільшуватися. Так, до бюджетів усіх рівнів та ЄСВ сплачено майже 3,1 мільярда гривень, а це майже на 120 мільйонів гривень більше (4%) відповідного періоду минулого року.

Середньомісячна заробітна плата працівників лісової галузі складає 10436 гривень. Але така зарплата не по всій Україні, адже у зв’язку з багаторічною відсутністю державного фінансування для ведення лісового господарства на Півдні та Сході України у цих регіонах лісівники отримують мінімальні заробітні плати.

Під час колегії зазначено, що з початку року ліквідовано 468 лісових пожеж на площі 571,7 га. За шість місяців 2019 року, з метою попередження лісових пожеж, підприємствами влаштовано 25 км протипожежних розривів і бар’єрів та 39,3 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними в обсязі 137,1 тис. км.

У лісах скоєно 2,3 тисячі випадків незаконних рубок, обсяг яких склав понад 74 тисячі куб. метрів на суму заподіяної шкоди 462 мільйона гривень, а відшкодовано лише 3 мільйона гривень або 1%. До правоохоронних органів передано 1,1 тис. справ за фактами незаконних рубок. На колегії було звернуло увагу на те, що левова частка незаконних рубок припадає на підприємства Херсонського облуправління понад (58 тис. куб. м) та Харківського облуправління (9,3 тис. куб. м).

«Хотів би наголосити, що така ситуація з ростом незаконних рубок у цих двох областях є неприйнятною. Держлісагентство не збирається закривати очі на такі питання. Зараз у Херсоні вже є новий начальник облуправління, і я прошу взяти під особисту відповідальність вирішення цього питання. Ви маєте переформатувати роботу і налагодити її, зробити ефективною, зокрема, у питанні боротьби з незаконними рубками. Так само і на Харківщині. Ми незабаром проведемо конкурс на нового начальника облуправління. І там також потрібно переформатувати роботу. Потрібно переглянути підходити. На кожному з вас лежить персональна відповідальність. Ми всі з вами виконуємо функції держави і маємо підходити до вирішення всіх питань з державницькою позицією», – наголосив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар, додавши, що на найближчій колегії питання боротьби з незаконними рубками буде розглянуто предметніше.

За І півріччя 2019 року в мисливських угіддях України на порушників правил полювання складено 938 протоколів, з них працівниками підвідомчих підприємств Держліcагентства – 756 протоколів (80,6% до всіх протоколів), Українським товариством мисливців та рибалок – 115 (12,3%), Мінприроди – 60 (6,4%), іншими – 7 (0,7%). На цих порушників накладено штрафів на суму 218,7 тис. грн, стягнуто 215,7 тис. гривень.

Під час дводенної колегії учасники ознайомляться з роботою Соснівського, Березнівського, Костопільського та Сарненського лісгоспів, що на Рівненщині.

Прес-служба Держлісагентства