Боротися з шкідниками лісу сумським лісівникам допомагатимуть… смартфони

У Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства пройшли навчання, організовані відділом лісового господарства Сумського ОУЛМГ по впровадженню системи лісопатологічного моніторингу осередків шкідників та хвороб. Це пілотний проект, який проходитиме апробацію у лісогосподарських підприємствах області з метою подальшого його впровадження по всій Україні.

«Система моніторингу – це програмне забезпечення, розроблене науковцями УкрНДЛІГА на виконання наказу Держлісагентства України № 287 від 11 травня цього року «Про санітарний стан лісів та виконання заходів з його поліпшення». Воно дає змогу виявляти шкідників лісу на початковій стадії їх розвитку та оперативно реагувати і своєчасно проводити необхідний комплекс лісозахисних заходів», – прокоментував мету впровадження системи моніторингу начальник відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Анатолій Омельченко.

У навчаннях взяли участь головні лісничі підприємств управління та інженери охорони та захисту лісу. Представили розроблену програму фахівці державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» та науково-дослідного інституту лісового господарства і агромеліорації ім.. Г.М. Висоцького.

Розробці системи моніторингу передувала тривала підготовча робота.

«Спершу фахівцями інституту була розроблена електронна карта державного лісового фонду області. На карті позначені виділи, показані квартальні просіки тощо. Потім був створений банк даних осередків і шкідників лісу. Програма діє на базі звичайного смартфона. Нею користуватимуться майстри лісу, лісничі, інженери з охорони та захисту лісу і головні лісничі лісгоспів. Дуже проста і зрозуміла у користуванні. Фахівець, при виявленні шкідника чи хвороби лісу оперативно передає за допомогою смартфона електронні дані. Ці дані бачать відповідальні спеціалісти обласного управління, Держлісагентства та лісопатологи. Як результат – оперативне реагування і зворотній зв’язок, який має забезпечити своєчасне проведення необхідних лісозахисних заходів та контроль за ними», – деталізував Анатолій Омельченко. За його словами система моніторингу почне працювати у підприємствах області вже найближчим часом.