Делегація українських лісівників у Фінляндії провела зустріч з представниками Європейського інституту лісу

Під час перебування делегації українських лісівників на чолі з заступником Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимиром Бондарем у Фінляндській Республіці відбулася зустріч з представниками Європейського інституту лісу.

Членів делегації ознайомлено з основними напрямками роботи інституту. Зокрема, щодо підтримки наукових досліджень та лобіювання науки перед ЄС, організації діалогу між політиками та науковцями, проведення досліджень та роботи по проекту ФЛЕГ у відповідності до повноважень, наданих ЄС.

Зазвичай, проводиться 2-4 діалоги в рік, публікуються спеціальні дослідження для підвищення обізнаності політиків.

Із останніх публікацій – нова роль лісів та ділового сектору у виконанні кліматичних завдань ЄС, життя з короїдами: вплив, прогноз та управлінські опції.

Європейський інститут лісу (далі – ЕFI) є міжнародною організацією, створеною європейськими державами. Відповідно до Конвенції про Європейський інститут лісу членство у організації набувається на рівні держави. Наукові установи тієї чи іншої держави можуть набути статус асоційованих членів (європейські організації) або афілійованих членів (організації поза межами Європи).

На даний час 28 країн Європи є членами ЕFI, а 115 організацій набули статус асоційованих або афілійованих членів у 36 країнах серед яких є 2 українські наукові та освітні установи. Загалом ЕFI має 5 регіональних офісів та 3 проектних центри.

Місія ЕFI полягає у проведені, посиленні та мобілізації лісових досліджень, інтеграції досвіду і знань задля вирішення проблем у області лісів та лісоуправління. Дослідження складають наукову основу для підтримки лісової політики на європейському, регіональному та національному рівнях.

Діяльність ЕFI направлена на формуваннязагальноєвропейської лісової політики і консолідацію сучасних наукових знань про ліси у Європі. Завдяки проведенню комплексних і міждисциплінарних досліджень, ЕFI відіграє роль міжнародної організації, що формує науково-обґрунтовані рекомендації з питань лісової політики, підтримує, координує та зміцнює інфраструктуру наукових досліджень у сфері лісового господарства на основі загальноєвропейських інтересів, проводить стратегічні дослідження власними силами, а також залучає експертів, у тому числі – з мережі асоціативних членів.

Два українських наукових інститути мають асоційоване членство – Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького і Український науково-дослідний інститут гірського лісівництва імені П. С. Пастернака.

Україна, як держава, вже протягом 2 років намагається отримати членство в ЕFI. Однак, через бюрократичні перепони не вдається реалізувати цю ініціативу.

Прес-служба Держлісагентства