Рейдові бригади сумських лісгоспів активізували свою роботу

На данном изображении может находиться: автомобиль и на улице

Святкові та вихідні дні для сумських лісгоспів особливо напружені. Відпочивальники активно відвідують лісові масиви, тому рейдові бригади підприємств працюють цілодобово.

За весь період підвищеної пожежної небезпеки сумські лісівники провели понад 200 рейдів під час яких виявили 8 порушників пожежної безпеки. Порушення зафіксували рейдові бригади Конотопського, Сумського, Лебединського лісгоспів та Кролевецького лісомисливського господарства. Заподіяну шкоду лісу обрахували у 680 грн.

Поряд з заходам по виявленню порушників у лісгоспах  систематично проводяться профілактичні та попереджувальні заходи.

«На всіх лісогосподарських підприємствах області пройшли планові перевірки стану готовності до пожежонебезпечного періоду, які показали повну готовність лісгоспів. У склад комісій по перевірці входили представники ДСНС у Сумській області. У наявності необхідна кількість техніки: 16 пожежних автомобілів, 3 АРСи, 2 автомобілі, пристосовані до гасіння пожеж, 62 патрульних автомобілів, 79 колісних тракторів з ґрунтообробним обладнанням, 30 мотопомп, у достатній кількості вогнегасники, пожежні рукави, бензопили, лапати, сокири, граблі тощо. Діє 22 телевізійні системи відео спостереження є 53 штучні протипожежні водойми, облаштовано 38 майданчиків для забору води», – коментує заступник начальника відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Олександр Баня.

«Наразі перекрито 444 позапланових доріг, проведено догляд за мінералізованими смугами загальною відстанню 3514 км та створено 768 км нових смуг. На узбіччях лісу встановлена наглядна агітація, проводяться роз’яснювальні бесіди з населенням. Та найбільша результативність все ж від самої погоди. Дякуючи дощу, природа подбала за себе сама. На сьогодні зафіксовано 4 випадки лісових пожеж у Конотопському, Сумському та Кролевецькому підприємствах загальною площею 0,18 га. Причина – сільськогосподарські роботи та людський фактор», – продовжує заступник начальника відділу.

На порізі останній цикл травневих свят, а за ними – і літній період. Сподіваємось, що літо буде сонячним і теплим. То ж відпочинок у лісовій прохолоді у вихідні дні – справа майже свята. Триватиме період особливої пожежної небезпеки до жовтня місяця включно.

Шановні відвідувачі лісу! Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства закликає дотримуватися правил пожежної безпеки у лісах. Порушення правил пожежної безпеки несе загрозу навколишньому середовищу і становить небезпеку для життя людей і тварин.

Нагадуємо, що громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які перебувають на території України, зобов’язані:

– виконувати правила пожежної безпеки в лісі, виховувати у дітей обережність у поводженні з вогнем;

– повідомляти лісогосподарське підприємство, територіальний підрозділ ДСНС, місцеві органи влади про виникнення лісової пожежі.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– розведення багаття у лісі та лісопосадках, крім тих, що пов’язані з технологічними вимогами лісогосподарських заходів у спеціально передбачених для цього місцях;

– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;

– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

– заправляти у лісі, лісопосадках паливні баки під час роботи двигуна;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Звертаємо Вашу увагу, що порушення вищезазначених правил тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, а саме за:

-порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 85 грн до 255 грн і на посадових осіб – від 255 грн до 850 гривень.

-знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 255 грн до 850 грн і на посадових осіб – від 595 грн до 1 020 гривень.

-самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян – від 170 грн до 340 грн, на посадових осіб від 850 грн до 1190 гривень. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно–заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 грн до 680 грн, на посадових осіб від 1190 грн до 1700 гривень.

Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн до 8500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Будьте дбайливими, збережемо ліс разом!

Прес-служба Сумського ОУЛМГ