Оцінити популяцію короїдів допоможуть феромонні пастки

З настанням тепла оживає природа. Ліс наповнюється зеленню та пташиним співом. У цей час, нажаль, починають свій життєвий цикл і комахи-шкідники. Враховуючи небезпеку, яку вони останніми роками створюють у соснових насадженнях, велика увага приділяється саме моніторингу популяції цих комах.

20 феромонних пасток розвісили минулого тижня спеціалісти Сумського держлісгоспу на території Баранівського лісового масиву.

Їх розмістили в раніше виявлених осередках враження та на пробних ділянках, закладених науковцями ДСЛП «Харківлісозахист».

«Принцип дії феромонних пасток досить простий. Він полягає у тому, що на дно лійкоподібної пластмасової конструкції закладається пластинка, яка протягом місяця виділяє запах, ідентичний природним феромонам короїдів. Жуки злітаються на запах і потрапляють у пастку. Раз на тиждень проводиться виїмка та облік комах», – говорить головний лісничий Сумського лісгоспу Микола Щербак.

Зразки комах направляються в ДСЛП «Харківлісозахист» для дослідження видового складу та моніторингу кількості. На підставі проведених досліджень вчені та спеціалісти лісгоспу будуть приймати рішення щодо ефективності проведених раніше санітарно-оздоровчих заходів та зможуть планувати подальшу роботу з оздоровлення насадженнь.

Прес-служба ДП «Сумське ЛГ»