У порівнянні з попереднім роком витрати на охорону праці сумських підприємств зросли більш як на 2,5 млн. грн.

У порівнянні з попереднім роком лісогосподарські підприємства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства збільшили витрати на охорону праці на 2,5 млн. грн. Про це у ході колегії управління наголосив у своїй доповіді головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів та маркетингу Віктор Селезень.

«Фактично за звітний період витрачено 12,2 млн. грн., що становить 3,5 % від фонду оплати праці на 2017 рік. Витрати на одного працюючого склали 4,5 тис. грн.., що на 857 грн. більше проти минулорічних витрат», – зазначив доповідач.

В аналізі відрахувань у розрізі лісгоспів передує Тростянецький лісгосп, де відрахування на охорону праці склали 1,4 млн. грн., або 3,6 % від фонду оплати праці, що у розрахунку на одного працюючого становить 6,3 тис. грн. У Кролевецькому лісомисливському господарстві витрати склали 1,3 млн. грн., або 4,1 % від фонду оплати праці та 4,8 тис. грн. з розрахунку на одного працюючого. Середино-Будський лісгосп спрямував на ці цілі 1,2 млн. грн., або 5,1 % від фонду оплати праці та 6,0 тис. грн. на одного працюючого.

У аналізі відрахувань від фонду оплати праці найбільші показники – 5,1% та 5,0% мають відповідно Середино-Будський та Роменський лісгоспи.

Поряд з Тростянецьким та Кролевецьким підприємствами, де найвищий показник витрат на охорону праці та значне їх збільшення у порівнянні з минулим роком, відповідно на 406 тис. грн. та 341 тис. грн., на 306 тис. грн.. відбулось збільшення витрати у Краснопільському лісгоспі.

«Найбільшу питому вагу у загальній сумі витрат займають витрати на приведення основних фондів у відповідність з вимогами нормативних актів з охорони праці, вони склали 39%, 24 % коштів витрачено на забезпечення працівників спецодягом, 16 % – спрямовано на проведення профільних навчань та 4 % – на проведення медичного огляду працівників», – зазначив Віктор Селезень.

Аналізуючи динаміку виробничого травматизму у розрізі останніх 10 років, він доповів за цей час на підприємствах управління сталося 13 нещасних випадків, 5 з яких мали смертельні наслідки. Найбільше за цей час зафіксовано нещасних випадків у Середино-Будському лісгоспі – всього 3, по 2 випадки сталося у Кролевецькому, Роменському, Свеському та Шосткинському підприємствах та по одному випадку – у Глухівському й Конотопському лісгоспах. У Краснопілському, лебединському, Охтирському, Сумському і Тростянецькому лісгоспах відзначається позитивна тенденція.

Також відзначалось значне покращення стану санітарно-побутового забезпечення.

«На підприємствах всі позиції санітарно-побутового забезпечення відповідають нормативам, що позитивно сприяє комфортності праці. Служба охорони праці управління і всіх лісгоспів укомплектована спеціалістами з охорони праці. Впродовж року службою було проведено 583 обстеження. За виявлені порушення 15 посадових осіб та 14 робітників були притягнуті до дисциплінарної відповідальності», – відзначив доповідач.

У підсумку начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець наголосив на посиленні роботи служби охорони праці сумісно з профспілковим комітетом щодо проведення профілактичних обстежень з питань створення і дотримання на робочих місцях безпечних і нешкідливих умов праці.

«Завдання кожного директора вимагати неухильного дотримання вимог із охорони праці за законодавства про працю. У разі виявлення недоліків та безвідповідального ставлення – дисциплінарна відповідальність має накладатись негайно. Адже за кожним у цьому питанні промахом може стояти загроза життю людини. Лише спільними зусиллями ми можемо уникнути нещасних випадків та підприємствах, захистити здоров’я та трудові права працюючих», – наголосив начальник управління.

 

Прес-службу Сумського ОУЛМГ