Про готовність підприємств до пожежонебезпечного періоду 2019 року говорили на колегії управління

Одним із ключових питань березневої колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства стало обговорення готовності підприємств управління до пожежонебезпечного періоду 2019 року. Про це доповів заступник начальника відділу лісового господарства Олександр Баня.

«У підпорядкованому держлісгоспам державному лісовому фонді хвойні ліси займають до 40 %. Це ті ліси, які представляють підвищену пожежну небезпеку. До найбільш пожежонебезпечних можна віднести Кролевецьке, Лебединське, Середино-Будське, Шосткинське та Свеське підприємства, де хвойні ліси займають до 90 %», – наголосив у своїй доповіді фахівець управління.

Аналізуючи минулорічну ситуацію він зазначив, впродовж пожежонебезпечного періоду було зафіксовано 24 випадки лісових пожеж на площі 2,85 га. Середня площа однієї пожежі обраховується у 0,12 га.

Перевірка підприємств по вивченню стану їх підготовки до цьогорічного пожежонебезпечного періоду показала повну їх готовність. У наявності достатня кількість пожежної техніки та інвентарю.

«На підприємствах 16 пожежних автомобілів, 3 АРСи, 2 автомобілі, пристосовані до гасіння пожеж, 19 сільгоспцистерн, 62 патрульних автомобілів, 30 мотопомп, 79 колісних тракторів з ґрунтообробним обладнанням, у достатній кількості ранцевих вогнегасників, бензопил, лопат, сокир, грабель, пожежних рукавів тощо. Нагляд за лісовими масивами проводиться за допомогою 22 телевізійних систем відео спостереження. Є 53 штучні протипожежні водойми, де облаштовано 38 майданчиків для забору води. Планується створити 1080 км мінералізованих смуг та провести догляд за вже створеними 6800 км смуг», – зазначив Олександр Баня.

Підводячи підсумок розгляду даного питання, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець наголосив на необхідності активізації агітаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо дотримання правил пожежної небезпеки в лісах.

«Офіційно пожежонебезпечний період розпочинається з 1 квітня. Необхідно терміново забезпечити виконання всього комплексу запобіжних заходів, адже пожежу легше попередити, аніж загасити. Необхідно прискорити роботу по встановленню в лісових масивах панно, плакатів, аншлагів тощо на протипожежну тематику, своєчасно проводити роботи по влаштуванню мінералізованих смуг та догляду за ними. Також активізувати проведення спільних рейдів з правоохоронними органами та порушників правил пожежної безпеки притягувати до відповідальності», – зазначив у підсумку начальник управління.

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ