Лісівники України переконані: проблеми лісового господарства можна успішно вирішувати на всіх рівнях!

Лісівники України зібралося 14 березня у Луцьку на другому етапі четвертого з’їзду лісівників. Делегати обговорили проблеми та перспективи лісового господарства, свої пропозиції сформували у зверенні до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів.

На другому етапі з’їзду делегати проаналізували, як виконуються рішення першого етапу з’їзду. Зокрема, частково за рахунок спеціального фонду Держбюджету України будуть профінансовані лісогосподарські заходи на Півдні та Сході України. Верховна Рада України зменшила до 0,1% податок на лісові землі. На жаль, не виконується в повному обсязі Указ Президента України №381/2017 від 21.11.2017 р., направлений на комплексне вирішення проблем лісового господарства.

Тому делегати з’їзду звернулися до Президента України з пропозицією створення робочої групи з напрацювання національної лісової політики та відповідних законодавчих актів щодо неї, правового.

До Верховної Ради України лісівники звернулись із проханням терміново прийняти проекти Законів «Про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі)», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективного ведення лісового господарства та посилення охорони лісів», відкликати законопроект №10092 від 26.02.2019 р. «Про ринок необробленої деревини та прав на її заготівлю», доопрацювати його з урахуванням інтересів лісової та деревообробної галузей.

До Уряду України звернулись із проханням передбачити додаткове фінансування лісового господарства Півдня та Сходу України, переглянувши держбюджет-2019. А при підготовці головного фінансового документу на наступний рік передбачити створення окремого фонду фінансування лісовго господарства на виконання відповідного указу Президента.

Також йшлося про необхідність розробки програм «Ліси України до 2030 року», розвитку деревообробної галузі, мисливського господарства, охорони та збереження тваринного світу на основі передового досвіду Європи, збільшення удвічі держзамовлення на підготовку у вузах спеціалістів лісового господарства та деревообробної галузі.

Лісівники України звернулися до українців, депутатів рад усіх рівнів, громадських об’єднань, органів влади на місцях з проханням долучитися до щорічної Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу – в твоїх руках».

В роботі з’їзду взяли участь і вінницькі лісівники. На з’їзді виступив начальник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства А.О. Бондар.

З’їзд підкреслив, звертаючись до політичних партій, народних депутатів, що в лісовому господарстві, деревообробній промисловості трудяться більше півмільйона працівників. А це разом з членами сімей – один мільйон жителів! І не можна нехтувати правами одного мільйона виборців! Адже вперше з 1917 року так гостро постало питання «Збережемо ліси – збережемо Україну!». Тому на всіх рівнях слід виважено підійти до вирішення проблем лісового господарства держави і не займатися політичним піаром та нехтувати інтересами виборців, які працюють в лісовому господарстві. Лісівники працюють для майбутніх поколінь, забезпечуючи українців лісовими ресурсами.

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ