Як розприділятимуть кошти від сплати рентної плати лісогосподарськими підприємствами між бюджетами – роз’яснення ДФС

До уваги платників рентної плати
за спеціальне використання лісових ресурсів.

Відповідно до Закону України від 22.11.2018 № 2621-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», які набрали чинності з 1 січня 2019 року, змінено порядок розподілу надходжень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування, між державним і місцевими бюджетами.

До поточного року загальному фонду держбюджету і обласних бюджетів належало по 50 відс. надходжень вказаного платежу.

З 01.01.2019 до доходів загального фонду Державного бюджету України зараховується 37 відс. надходжень рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування .

До спецфонду Державного бюджету України спрямовується 26 відс. надходжень цього виду рентної плати. При цьому передбачено використання цих коштів на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів в лісовому фонді.

За загальними фондами бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад (ОТГ) закріплено 37 відс. надходжень від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (пункт 2 частини першої статті 64 Бюджетного кодексу України у новій редакції).

Враховуючи зазначені зміни, грошові зобов’язання з вказаного платежу слід розраховувати у розрізі міст обласного значення, ОТГ, та всіх органів місцевого самоврядування району, які не входять до складу ОТГ (сукупно). Належні до сплати суми рентної плати відображаються в додатку 8 до Податкової декларації з рентної плати «Розрахунок з рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування» (кількість додатків має відповідати кількості місцевих бюджетів, до яких підлягають зарахуванню ці кошти).

Ідентифікація території здійснюється в рядку 4 зазначеного податкового розрахунку «Код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ за місцезнаходженням лісової ділянки» – шляхом зазначення КОАТУУ району, ОТГ або міста обласного значення.

Сплата сум рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів у частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування, проводиться окремими платіжними дорученнями на відкриті бюджетні рахунки за кодом 13010100 для їх зарахування органами казначейства до відповідних бюджетів за належністю.