Віктор Чигринець: 2019 рік – рік лісових культур

2019 рік – рік лісових культур, – про це наголосив начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринецьу ході першої у поточному роціколегії управління.

 

На колегії сумські лісівники відзвітували за рік, що минув, та окреслили перспективи діяльності у новому році.

 

 

 

З доповіддю про підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств у 2018 році виступив заступник начальника відділу бухгалтерського обліку та економіки управління Євген Фролов.

 

 

Він зазначив, що підприємства виконали всі планові показники по лісогосподарській діяльності. Відтворення лісів проведено на площі 1250 га (112% до плану). Створено понад 30 га плантацій новорічних ялин. Переведено у покриту лісом площу 1341 га лісових культур, 237 га захисних насаджень та 96 га природного поновлення. Заготовлено майже 70 тонн насіння лісових порід.

 

На 136 % по ліквідній масі виконані планові завдання по рубках формування та оздоровлення лісів. Рубки по догляду за лісом виконані на 110 % по площі та на 114% по ліквідній масі, у тому числі рубки догляду за молодняками виконані на 111 % по площі.

 

Всього впродовж року від усіх видів рубок лісгоспи заготовили 777,9 тис. м3деревини, 420,4 тис.мз яких заготовлено на рубках головного користування. У цілому по управлінню за рахунок рубок, пов’язаних з веденням лісового господарства, на 104,4 % (або 33 тис.м3) відбулося збільшення заготівлі деревини.

 

Доповідач зазначив, що особливе місце у роботі лісгоспів займає переробка. Модернізуючи виробничі процеси підприємства управління значно розширили свої виробничі потужності, що дало можливість збільшити обсяги переробки. У власних цехах перероблено 177,3 тис.м3деревини, що на 11,3 тис.м3більше від показника попереднього року. 48 % від загального обсягу заготовленої деревини переробили у Кролевецькому підприємстві, що є найбільшим показником по області, 45% – у Середино-Будському лісгоспі, 33 % – у Шосткинському та 30% – у Свеському лісгоспах. Відповідний загальний показник по управлінню склав 23 %.

 

 

Також підприємства області збільшили обсяг реалізації продукції. У порівнянні з минулим роком реалізація зросла майже на 154,7 млн. грн., або 117 % та склала 1057,1 млн. грн. Найбільші темпи приросту реалізації у Роменському (на 26 %), Сумському і Тростянецькому лісгоспах (на 24 %) та на 20% – у Глухівському, Лебединському і Краснопільському лісгоспах.

 

Поряд з основними джерелами надходжень підприємства отримали 28 млн. грн. прибутку з інших джерел – це реалізація новорічних ялин і саджанців декоративних порід, рекреаційна діяльність і робота магазинів «Лісовичок» у Тростянецькому, Глухівському та Роменському лісгоспах. Зокрема 2,0 млн. грн. отримано від реалізації новорічних ялинок.

 

Зароблені кошти підприємства управління вкладають у розвиток власного виробництва. Впродовж року інвестиції підприємств склали 81,5 млн. грн. У сумі інвестованих коштів лісонасіннєвий комплекс у Тростянецькому лісгоспі, сушильні камери у Кролевецькому, Середино-будському та Шосткинському лісгоспах, модернізація цеху переробки деревини у Свеському лісгоспі, будівництво лісових доріг, придбання сучасних машин і механізмів по догляду за лісом тощо.

 

Лісгоспи відзначаються високою продуктивністю праці. Продуктивність праці зросла на 115 % і досягла рівня 396,1 тис. грн. Найбільш висока продуктивність – 522,6 тис. грн. – у Тростянецькому лісгоспі.

 

На оплату праці штатних працівників підприємства області спрямували близько 410,3 млн. грн., що на 61 млн. грн. більше в порівнянні з минулим роком. Рівень середньомісячної заробітної плати зріс на 15 % і склав 12,8 тис. грн.. П’ять підприємств управління мають рівень заробітної плати вищий за середньообласний.

 

Заслуговує на позитивну оцінку податкова політика сумських підприємств. Впродовж звітного періоду лісгоспи загалом сплатили до бюджетів усіх рівнів і Державних цільових фондів 441,7 млн. грн., перевищивши на 77,1 млн. грн. відповідний минулорічний показник. З розрахунку на кубометр заготовленої деревини сума податку склала 568 грн. та 0,42 грн. з кожної гривні реалізованої продукції.

 

Підсумовуючи доповідь, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець відзначив результативну роботу підприємств за всіма напрямками лісогосподарської діяльності та націлив керівників лісгоспів на плідну роботу підприємств у прийдешньому році.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ