На Сумщині рейдові бригади лісгоспів діяли активно

У передноворічний період у охоронців лісу роботи додається в рази. Як би не збільшували штрафи за незаконні поруби дерев, та охочих «добути» новорічне деревце самотужки, таки вистачає. А «добув» сам – чому б не поділитись з друзями за пляшку чи за «спасибі», але, на жаль, така передноворічна «традиція» існує і сьогодні. Тому лісові охоронці укріплюють свої сили, додатково створюючи патрульні загони, які посилюють охорону лісових насаджень.

«Всього у різдвяно-новорічний період діяло 77 рейдових бригад, до роботи у яких було залучено 255 чоловік, 230 з яких – це державна лісова охорона, 21 – працівники правоохоронних органів, також були представники державної екологічної інспекції та інші», – коментує рейдову роботу заступник начальника відділу лісового господарства Сумського ОУЛМГ Олександр Баня.

Найбільша кількість бригад – 13, діяла у Лебединському лісгоспі, вони встигли провести 78 рейдів. Зважаючи на таку масовість охоронців і частоту та кількість проведих рейдів, охочих здобути «дешеву» ялинку у Лебединських лісах не знайшлося.

Менш вдало пройшла передноворічна пора для мешканців Краснопільщини. Краснопільські лісівники організували роботу шести рейдових бригад, які провели 28 виїздів та виявили 15 незаконно зрубаних новорічних деревець.

Знайшлися охочі «придбати» безкоштовну ялинку і у Конотопському (2 випадки), Роменському (3 випадки), Охтирському (3 випадки) лісгоспах та 1 – у Кролевецькому лісомисливському господарстві.

«Загалом рейдові бригади провели 406 рейдів, під час яких виявили 24 незаконно зрубаних деревець. Було накладено адміністративних штрафів на суму 595 грн. Шкода, заподіяна лісу, була обрахована у 9844 грн. Наразі проводиться стягнення штрафів та відшкодування», – говорить Олександр Баня.

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ