У Тростянецькому лісгоспі встановлено лісонасіннєвий комплекс

Все починається з насінини: рослинка, травинка, кущик чи деревце. Це аксіома. Як і те, що від якості насінини залежить яким буде врожай.

Ліс у цьому питанні не є винятком. Лісівники знають, щоб виростити якісний посадковий матеріал необхідно мати гарну насіннєву базу.

Про це потурбувались у Тростянецькому лісгоспі Сумського ОУЛМГ.

«На території Литовського лісництва лісгоспу ми встановили лісонасіннєвий комплекс. Це холодильна камера, устаткування для термічної обробки жолудів та устаткування для пробки шишок», – коментує директор Тростянецького лісгоспу Віктор Зубко.

Жолудь для майбутнього тростянецького лісу збирають власноруч. Термічна обробка зібраного матеріалу відбувається при температурі 410С. Після чого жолудь охолоджують природним шляхом та, для подальшого зберігання, обробляють фунгіцидом. Зберігається оброблене насіння у холодильній камері.

«Зберігаємо жолудь у холодильній камері у пластикових ємкостях. На сьогодні закладено 200 кг жолудя заготівлі 2017 року та 1160 кг – заготівлі цього року. Зважаючи на те, що дуб дає насіння не кожного року, ми впевнені, що необхідні для посіву запаси у нас є. Також зберігаємо насіння сосни та листяних порід. Закладено на збереження 69 кг насіння сосни звичайної та 55,8 кг насіння листяних порід», – говорить директор підприємства.

Технологічний процес обробки шишок проходить у кілька етапів: очищення, сортування, сушіння шишок, вилучення насіння, обезкрилення та очищення насіння.

Для цього встановлено барабан для обробки шишок, обезкрилювач та сепаратор для очищення насіння.

Вартість всього устаткування склала лісгоспу у понад півмільйона гривень, без урахування робіт на підготовку приміщення, де його встановили. Але ціна відповідає якості.

На сьогодні вивчається питання про використання потужностей комплексу для забезпечення якісним насінням всіх лісогосподарських підприємств управління.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ