Сумські посадовці визнали нормативну базу по проведенню санітарно-оздоровчих заходів у лісах ПЗФ недосконалою

У Сумській обласній адміністрації вирішили звернутись до Уряду, щоб змінити нормативну базу по проведенню санітарно-оздоровчих заходів на території лісів, які належать до природно-заповідного фонду.

Це рішення виникло в ході слухання питання стану, розвитку та проблем природно-заповідного фонду на землях, підпорядкованих державним лісогосподарським підприємствам Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Питання проведення санітарно-оздоровчих заходів на території лісів, що належать до природно-заповідного фонду, має вирішуватись швидше і без зайвої паперової тяганини», – наголосив голова облдержадміністрації Микола Клочко, заслухавши начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Чигринця.

Віктор Чигринець у своєму виступі повідомив, що за останні 10 років площа територій та об’єктів природно-заповідного фонду на лісових землях збільшилась майже на 10 тис. га, окрім того, що більше ніж 7 тис. га було взагалі вилучено та передано до національних природних парків.

Відсоток заповідності на території державного лісового фонду області становить 11,5%, який вище ніж загальний відсоток по Сумській області (7,4%) та майже у 2 рази вищий, ніж загальний відсоток природно-заповідного фонду по Україні (6,6%).

У 2018 році держаними лісогосподарськими підприємствами управління було надано погодження на створення двох заказників місцевого значення загальною площею майже 300 га.

Начальник управління наголосив, що із розширенням природно-заповідного фонду, без удосконалення нормативно-правової бази та обґрунтованих висновків науковців, які повинні враховувати специфіку лісовирощування та подальші економічні наслідки, ускладнюється і ситуація для лісокористувачів, які здійснюють свої функції державного управління у галузі охорони та захисту державного лісового фонду на об’єктах ПЗФ.

Одним з таких прикладів Віктор Чигринець назвав пошкодження лісових насаджень верхівковим короїдом.

«Зокрема, на Сумщині території, пошкоджені верхівковим короїдом, вимагають термінового проведення санітарно-оздоровчих заходів на площі майже 200 га, – зазначив він. – Разом із тим, через довготривалість оформлення документів ми не можемо проводити ці заходи вчасно. У зв’язку з чим санітарний стан, а також пожежна безпека лісів у межах підвідомчих об’єктів ПЗФ погіршується та при найбільш не благоприємному розвитку взагалі може загрожувати самому існуванню таких об’єктів ПЗФ».

Микола Клочко запропонував розглянути це питання на засіданні колегії облдержадміністрації і прийняти відповідне Звернення до Кабінету Міністрів України.

«Давайте звернемось до Уряду, щоб цю нормативну базу змінили. Тому що поки ви збиратимете документи на проведення санітарних заходів у одному осередку, кількість заражених дерев збільшиться, а це процес незворотній», – зауважив очільник області.

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ