Тростянецький лісгосп вирощує високоякісний посадковий матеріал

«Для вирощення високоякісного посадкового матеріалу з цінними спадковими властивостями у лісгоспі створена постійна лісонасіннєва база: 37,9 га лісонасіннєвих плантацій, 138,4 га генетичних резерватів, 127,4 га постійних лісонасіннєвих ділянок, 21,6 га плюсових насаджень та є 61 плюсове дерево», – зазначив у ході виїзної колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, що днями відбулась на базі Тростянецького та Охтирського лісгоспів, директор Тростянецького лісгоспу Віктор Зубко.

До слова, у Тростянецькому лісгоспі з поколiння у поколiння передається досвiд кращих традицiй лiсiвникiв Тростянетчини. Унiкальнiсть Тростянецьких лiсiв полягає у тому, що тут зібраний бiльш нiж сторiчний досвiд успiшного вирощування де­ревних порiд – iнтродуцентiв, доведено доцiльнiсть їх бiльш широ­кого введення у лiсовi культури.

Тобто лiси Тростянеччини збагаченi породами дерев, якi тут ранiше не росли. А саме: дуб пiвнiчний, горiх чорний, манчжурский, сiрий, грецький, бархат амурський – з листяних. Та сосна Веймутова, сосна чорна, кримська, австрійська, модрина, дугласiя Мензiса тощо – з хвойних порід.

«З 2002 року по 2018 рік було створено 532 га лісових культур, у складі яких є модрина європейська, дугласія, горіх чорний, черешня, бук. Введення супутніх порід у лісові культури дає можливість значно підвищити продуктивність лісових насаджень», – наголосив Віктор Зубко.

У посівних відділеннях лісгоспу – теплицях на площі 0,3 га та розсадниках на площі 0,95 га – вирощується понад мільйон сіянців з 15 видів головних і супутніх лісо утворюючих порід.

«Вирощування сіянців, окрім дуба, горіха чорного та клена проводиться у контрольованому середовищі у теплицях відкритого типу з притіненням та системою дрібного крапельного поливу», – говорить директор підприємства.

Така система вирощування дає можливість тростянецьким лісівникам значно зменшити посівні площі та заощадити кошти на доглядах. При цьому, у лісгоспі запевняють, що на виході необхідну кількість стандартних сіянців отримати гарановано.

Учасники виїзної колегії побували у теплицях Тростянецького та Нескучанського лісництв лісгоспу.

Підводячи підсумок відвідин, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець відзначив якісну роботу Тростянецького лісгоспу у питаннях вирощування посадкового матеріалу.

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ