Чим загрожує Україні відмова від експорту лісу-кругляка: ЄС готовий до боротьби

Про це повідомила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Не так давно, Верховна Рада прийняла законопроект № 5495, котрим передбачається підвищення відповідальності за незаконне вивезення лісу. У Кримінальному кодексі кодексі України буде нова стаття № 201-1 про незаконний вивіз лісоматеріалів (зокрема необроблених), пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев. Контрабанда всіх цих товарів буде передбачати відповідальність у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років. Якщо людина скоїла такий злочин не в перший раз або у великому розмірі – йому буде загрожувати позбавлення волі від 5 до 10 років, конфіскація майна і позбавлення права обіймати певні посади до 3 років.

Проте, даним рішенням Україна порушила домовленності із ЄС, що, у результаті, призвело до відповідної реакції. Так, Європейський Союз готовий розпочати торговий арбітраж з Україною для скасування мораторію на вивезення лісу-кругляка як порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

– Україна справді із введенням мораторію на вивезення лісу-кругляка порушує Угоду про асоціацію. Це зобов’язання буде розглядатися в рамках торгового арбітражу. І з боку Євросоюзу є готовність почати цей торговий арбітраж між Україною і ЄС, – сказала вона на брифінгу в п’ятницю в Києві.