Верховна Рада планує змінити Стратегію державної екологічної політики

Документ містить бачення стану довкілля, якого Україна має досягнути до 2030 року

Верховна Рада у вівторок підтримала за основу законопроект № 8328 «Про основні засади державної екологічної політики України на період до 2030 року». «За» проголосували 234 народних депутати.

Документ містить бачення стану довкілля, якого Україна має досягнути до 2030 року (враховуючи аналіз виконаних робіт та необхідні для завершення суми грошей, пропонується подовжити строк дії стратегії саме до 2030 року).

Законопроект містить аналіз стану сфер природного середовища, зокрема «якість атмосферного повітря», «зміна клімату», «охорона вод», «охорона земель і ґрунтів», «охорона лісів», «надра», «надзвичайні ситуації», «екологічні проблеми Донбасу» тощо. Окрім того, у документі визначено принципи та інструменти державної екологічної політики, стратегічні цілі та етапи їхніх реалізацій.

Згідно з пояснювальною запискою, цілі оптимізували таким чином, щоб прибрати причини негативних явищ, а не їхні наслідки.

Зазначається, що наразі цілі Стратегії включають:

  • Формування в суспільстві екологічних цінностей та засад сталого споживання і виробництва;
  • Забезпечення сталого розвитку природно-ресурсного потенціалу України;
  • Забезпечення інтеграції екологічної політики в процес ухвалення рішень щодо соціально-економічного розвитку України;
  • Зниження екологічних ризиків для екосистем та здоров’я населення до соціально прийнятного рівня;
  • Удосконалення та розвиток державної системи природоохоронного управління.

Цей законопроект – євроінтеграційний, він спрямований на поетапне наближення природоохоронного законодавства до відповідних директив ЄС, що є частиною Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

https://glavcom.ua/country/politics/verhovna-rada-planuje-zminiti-strategiyu-derzhavnoji-ekologichnoji-politiki-536810.html