Сумські лісівники продовжують заходи по боротьбі з верхівковим короїдом

У лісах, підпорядкованих підприємствам Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства,продовжуються заходи по боротьбі з верхівковим короїдом. Фахівці стверджують, що єдиним ефективним способом, який дає змогу зупинити масове всихання соснового лісу, залишається вирубка зараженої сосни.

«За останніми даними, у лісах підприємств управління ураженню короїдом піддались 2396 га соснових насаджень. На сьогодні вже проведені необхідні санітарні заходи на площі 2170 га. Але, на жаль, повністю проблему це не вирішує. Шкідник продовжує прогресувати. Особливо це відчутно саме зараз, коли дерева через літню посуху послабили свої захисні властивості», – коментує проблему заступник начальника Сумського ОУЛМГ Олександр Товстуха.

Процедура ж отримання дозволів на рубку дуже складна і довготривала, що загрожує збільшенню пошкоджених площ лісу.

«Для отримання дозволу на санітарну розчистку ураженої ділянки підприємства витрачають два-три місяці. Особливого занепокоєння викликають заражені шкідником лісові насадження природно-заповідного фонду. Якщо брати до уваги не вилучені землі, тобто ті, які є об’єктами природно-заповідного фонду, але закріплені за підприємствами управління, то для них процедура отримання дозволів триваліша в рази. Щодо не наданих в користування, то ці соснові насадження створюють реальну загрозу, так як ніяких заходів на них ніхто не здійснює. Це велика проблема, і, в першу чергу, саме законодавчого рівня. На всіх заставках лісівники про це говорять, але поки що ніяких змін», – говорить головний лісничий управління.

Поряд з цим, сумські лісівники першими в Україні спробували зупинити навалу короїда біологічною зброєю. У липні цього року, у лісових масивах Охтирського лісгоспу на півдні регіону, та Конотопського і Кролевецького – на півночі – були випущені в природу партії мурахожука, вирощені в лабораторних умовах «Харківлісозахисту», джерелом поживи якого саме і є короїд.

Днями, планують випробувати біологічну зброю і на ділянці соснового лісу, що примикає до житлового масиву, у Сумському лісгоспі.

Заходи по боротьбі зі знищувачем соснового лісу продовжуються.

 

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ