На Волині Володимир Бондар розповів про проблеми лісової галузі

Картинки по запросу картинка На Волині Володимир Бондар розповів про проблеми лісової галузі

15 вересня заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар відвідав смт Ратне, що на Волині.

У переддень професійного свята працівників лісової галузі він взяв участь у відкритті нової контори державного підприємства “Ратнеагроліс”.

Затишні кабінети, гарна довколишня територія. За словами керівників Ратнівщини, зокрема, голови РДА Андрія Харламповича, голови райради Михайла Макарука та селищного голови Володимира Кулика — нове приміщення лісгоспу є окрасою селищного містечка.

У цей же день працівники державного підприємства “Ратнівське лісомисливське господарство” урочисто відкрили заклад харчування. Його послугами користуватимуться, у першу чергу, працівники лісгоспу, і звісно, усі бажаючі. Адже просторі приміщення можуть вмістити чималу кількість відвідувачів, проводити урочисті чи інші святкові події.

Володимир Бондар привітав і лісівників, і громаду з Днем працівника лісу, побажав усім міцного здоров’я, добробуту та миру в країні, процвітання лісової галузі.

Він спілкувався з місцевими жителями та журналістами.

“Якщо говорити про лісозаготівлю, то вона проводиться лише в тих місцях, які чітко визначені правилами лісовпорядкування. Якщо вести мову про експорт, то експортується лише дров’яна деревина, яка в Україні не переробляється. І про жоден конкретний протилежний випадок я, як керівник галузі, на сьогодні не знаю”, – повідомив заступник Голови Держлісагентства.

Володимир Бондар також зазначив, що так, як і будь-яка галузь, лісова теж має свої проблеми. Однак, вони вирішуються.

“Є працівники, які не дорожать честю лісового мундира. Але таких одиниці. Тому не слід під одну лінію ставити усіх лісівників. Більшість працівників це чесні та добросовісні люди. І найкращим засвідченням цього, на моє переконання, – є їх професійність у роботі, яку кожен з нас має можливість бачити сьогодні поруч — у районах, населених пунктах області розбудовується інфраструктура галузі, осучаснюються методи ведення господарства, налагоджується прозора та відкрита робота з громадськістю тощо”, – сказав він.

Володимир Бондар підкреслив, що лісівники України кожного року роблять величезний вклад у розбудову та зміцнення економіки держави. “Тут неоціненна частка щоденної праці й волинських лісівників — у тому числі Ратнівщини. І я цим пишаюся. Але водночас, боляче і неприємно від того, як сьогодні лісову галузь намагаються знищити, приватизувати, обмежити можливість користуватися лісовими багатствами тим, кому вони належать по праву — громадам. Аби цього не допустити, лісівники системно і наполегливо протистоять цьому – своєю щоденною професійною працею. Відтак — заслуговують на подяку та щиру довіру”, – наголосив заступник Голови Держлісагентства.

«Мені прикро, що питання лісу обговорюють люди, які не зовсім компетентні в цій сфері. Під тиском ЗМІ, так званих громадських активістів складається враження, що в нас відбувається масова вирубка лісів, все це відбувається незаконно і вивозиться за кордон. Насправді це все зовсім не так», – каже Володимир Бондар.

За його словами, заготівля лісу проводиться лише у тих місцях, які чітко визначені правилами і законами. Він зауважив, що наразі вони експортують лише ту сировину, яка в Україні не переробляється і жодного іншого випадку не було зафіксовано.

«Хто є ближчим до лісової галузі, той розуміє, що зробити це неможливо, тому що специфіка заготівлі та експорту досить складна. Там є багато моментів, які, як правило, не враховують. Але суспільство звикло жити простими схемами: «Що ми залишимо нащадкам, наші ліси знищуються», – зазначив заступник Голови Держлісагентства.

Проте він наголосив, що кожна ділянка, яку вирубують, обов‘язково заліснюється наступного року.