Лісівники східних і південних областей України потребують підтримки держави, – Володимир Бондар на Донеччині

12 вересня 2018 року, під час робочої поїздки до Донецької області, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар у Великоанадольському лісгоспі зустрівся з лісівниками та директорами лісгоспів області.

Вони обговорили нагальні питання ведення лісового господарства та проблеми, які є в лісівників Донеччини.

Зокрема, найбільшого занепокоєння у лісівників викликає нещодавно запроваджений новий податок на всі лісові землі. Лісівники Донеччини наголосили, що у них не буде можливості сплачувати додатковий податок. Галузь вже третій рік поспіль позбавлена державного фінансування, а лісівники східних областей, які не є лісистими, виживають за рахунок допомоги західних областей. Невеликий розвиток власної деревообробки можливий не в усіх лісгоспах Донеччини, базується виключно на основі сухостійної деревини. Незначні кошти, які отримують лісгоспи за рахунок власної деревообробки йдуть на охорону лісу. До того ж, впливає на роботу лісгоспів і стан лісів ситуація з військовими діями.

«Питання запровадження нового податку дійсно дуже гостро стоїть на порядку денному Держлісагентства. Ми намагаємося донести інформацію, що з таким подвійним оподаткуванням лісова галузь не зможе працювати. Друге важливе питання – відсутність фінансування галузі та виплата заробітної плати лісівникам південно-східних областей України. Допомога, яка надається ресурсними областями є недостатньою для повноцінного ведення лісового господарства на півдні та сході України, її вистачає лише для виплати заробітної плати», – підкреслив заступник Голови Держлісагентства.

Володимир Бондар зазначив, що основне завдання відомства це працювати з Урядом та Парламентом задля напрацювання необхідних рішення, щоб врятувати лісове господарство.

«Робота, яку ведуть лісівники східних і південних областей, у першу чергу потрібна державі. Адже саме від лісів у цих регіонах залежить не лише екологічна стабільність – вони виконують функцію захисту, розвиток сільського господарства також залежить від лісового господарства. І тому держава має фінансувати ці роботи», – наголосив Володимир Бондар.

Як він повідомив, це можливо зробити і шляхом виділення коштів з державного бюджету, і шляхом створення окремого фінансового фонду для ведення лісового господарства. Ці заходи прописані в Указі Президента, а також розроблені відповідні законопроекти.

Окрім того, під час зустрічі заступник Голови відомства нагородив нагрудним знаком «За бездоганну службу в державній лісовій охороні» директора державного підприємства «Приазовське лісове господарство» МОСКАЛЕНКА Ігоря Сергійовича; лісничого Стародубівського лісництва державного підприємства «Приазовське лісове господарство» НЕЧАЄВА Євгена Івановича та лісничого Янісольського лісництва державного підприємства «Приазовське лісове господарство» ЧЕЛБАРАХ Федора Пилиповича.