ПРОТЯГОМ ОСТАННІХ ДВОХ РОКІВ НЕОБРОБЛЕНУ ДЕРЕВИНУ НЕ ЕКСПОРТУЄМО – ЛІСІВНИКИ ЧЕРКАЩИНИ ПРОТИ МАНІПУЛЮВАННЯ ФАКТАМИ

Починаючи з 2017 року деревина, що заготовляється державними лісогосподарськими підприємствами, стовідсотково реалізується на внутрішній ринок – експорт необробленої деревини по Черкаському ОУЛМГ не здійснюється  вже майже два роки.

Нагадаємо, з 1 січня 2017 року діє десятирічний мораторій на експорт необробленої ділової деревини (так званий ліс-кругляк), окрім дров’яної деревини.  Господарська діяльність держлісгоспів Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства свідчить: з того часу жоден кубометр, навіть дров’яної деревини, не відправлявся держлісгоспами Черкащини на експорт.

Причина цьому одна – є стійкий попит на необроблену деревину від вітчизняних деревообробних підприємств, на дрова паливні від установ соціальної сфери, місцевого населення, забезпечення потреб яких завжди було і залишається першочерговим завданням для лісівників.

У зв’язку з вищезазначеним, викликає здивування текст проекту рішення, зареєстрованого на сайті Черкаської обласної ради до  24-ї сесії Черкаської обласної ради 7 скликання, що відбудеться 7 вересня 2018 року, “Про звернення до Верховної ради щодо подолання вето Президента України на Закон України №5495 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів”.

У даному зверненні йдеться  про факти  контрабанди деревини під виглядом дров паливних та подальший їх експорт поза митним контролем. Тут же наголошується на потребі створення нових робочих місць, розвитку деревообробної галузі та забезпеченню сировиною місцевих виробників.

Виникає логічне запитання: для чого ініціюється таке звернення до вищого керівництва держави, яке не має ніякого підгрунтя на рівні області, в якому “штампами” викладені факти, що не стосуються держлісгоспів Черкащини, адже:

– експорт необробленої деревини по держлісгоспах Черкаського ОУЛМГ дорівнює нулю (починаючи з 1 січня 2017 року);

– вся заготовлена необроблена деревина реалізується на внутрішній ринок для забезпечення потреб вітчизняних деревообробників, установ соціальної сфери та місцевого населення.

Лісівники Черкащини звертаються до депутатів усіх рівнів, громадських активістів, небайдужих громадян – усіх, хто цікавиться лісогосподарством області:

– не піддавайтеся загальній “істерії” щодо контрабанди  лісу-кругляку під виглядом дров паливних;

– не підтримуйте інформаційну війну, яка ведеться останнім часом проти лісової галузі, – практично єдиної державної структури, яка ще функціонує у нашій країні;

– не поширюйте лісові фейки, які маніпулюють громадською думкою;

– не зводьте необгрунтовані наклепи на майже двохтисячний колектив лісівників Черкащини, який стабільно працює, виконує усі покладені завдання зі створення та збереження лісів, є основним наповнювачем місцевих бюджетів та сумлінним платником податків;

– оперуйте офіційною статистикою та звертайтеся за необхідною інформацією  безпосередньо до держлісгоспів області або Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства.

 

 Черкаське обласне управліннялісового та мисливського господарства