На Сумщині визначили кращих вальників

У п’ятницю, 17 серпня, сумські вальники виборювали першість у обласних змаганнях вальників лісу. Традиційні, 19-ті змагання представників цієї провідної та небезпечної у лісовій галузі професії пройшли на базі Слоутського лісництва Глухівського лісгоспу.

За звання кращого вальника 2018 року змагались 19 команд, 6 у категорії юніори та 13 в основній групі з усіх 12 лісогосподарських підприємств Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Зазвичай, змагання проводяться на лісосіці, визначеній у рубку головного користування.

 

«Це вже треті змагання вальників лісу на території нашого підприємства. Перші відбулись у 1998 році, ще до того, як вони набули офіційного статусу на всеукраїнському рівні. Наступні пройшли у 2008 році. На тому місці, де пройшли змагання 10 років тому, тобто ліс був відведений у рубку головного користування, ви можете бачити молодий ліс», – зазначив у ході відкриття змагань директор Глухівського лісгоспу Василь Кацалап.

 

Дійсно, радувало око, що поряд з місцем проведення змагань, височів молодий сосновий ліс. А через дорогу – вже житловий масив. За пам’яті більшості учасників змагань, так близько до житлового масиву змагання ще не проводились. Лісівники хвилювались, адже зараз маса нарікань на лісівничу діяльність. Але марно. На чолі з головою місцевої територіальної громади Надією Артеменко всі мешканці Слоута та найближчих поселень зійшлися повболівати за лісорубів. У словах, поглядах, відношенні до дійства відчувалась повага до діяльності лісівників та лісівничих професій. Говорять, що впевнені, лісівники не підведуть. За лісом ведеться постійний догляд. Зрубані ділянки заліснюються. Мало того, лісівників прийшли привітати аматори місцевої сцени – два Народних вокальних колективи та окремі виконавці. Останні подарували учасникам пісню про лісівників, слова та музику якої написали особисто. Прозвучала пісня на відкритті заходу у виконанні самих авторів.

 

Не оминуло своєю увагою лісівничого заходу і керівництво області та району.

 

«Дуже потужний колектив, дуже потужний керівник Віктор Петрович Чигринець і дуже потужні керівники у лісгоспах. Тому що бачимо, що є система роботи. Це достойний рівень заробітної плати, це обсяги сплачених податків, це порядок на всіх ланках виробництва, це раціональне використання ввіреного вам Державою ресурсу, а головне – це якісний догляд. Дякуючи вашій праці, ліс на Сумщині росте і радує», – сказав у ході відкриття змагань перший заступник голови Сумської обласної ради Анатолій Річкаль.

 

Також з вітальним словом до учасників змагань звернувся начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець, голова Глухівської районної державної адміністрації Вікторія Сокол та голова Березівської об’єднаної територіальної громади Надія Артеменко.

 

Старт до початку змагань дав піднятий на флагштоці прапор. Під мелодію Козацького маршу прапор піднімали переможці попереднього року Олександр Сидоренко з Свеського лісгоспу та Тростянецьй вальник Євген Красніков. Нещодавно ці хлопці повернулись з міжнародного чемпіонату вальників, який відбувся у Норвегії, де відстоювали державну першість.

 

Всі учасники змагань повинні були показати свій професіоналізм на 5 етапах: заміна ланцюга, розкряжування колоди комбінованим різом, точне розкряжування колоди, обрізання сучків, і найскладніший етап – валка дерева. На кожному з яких запорукою успіху є швидкість і точність, а головне – техніка безпеки.

 

Оцінювали майстерність професіоналів кваліфіковані судді. А підігрівала атмосферу заходу палюча спека. Після кількох годин запеклої конкуренції визначились переможці на кожному з етапів. Переможці змагань визначались за загальною сумою набраних балів.

 

В категорії «юніори» третє місце у представника Глухівського лісгоспу Владислава Мурашка, друге місце за Сумським лісгоспом – вальник Ярослав Овсянніков. В основній групі – третю сходинку п’єдесталу зайняв Середино-Будський лісгосп – вальник Андрій Ходирєв, друге місце – учасник з Роменського лісгоспу Михайло Псарьов. Він став щасливчиком двічі, так як в ході змагань йому зателефонували з пологового будинку і повідомили про народження доньки.

 

А переможцями цьогорічних змагань стали юніор Тростянецького лісгоспу– учасник міжнародних змагань Євген Красніков і Віталій Сороколіт – вальник лісу державного підприємства «Сумське лісове господарство».

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ