Вбережемо ліс від вогню разом.

Вбережемо ліс від вогню разом!

 

Посушливе та спекотне літо це неабияке випробування для лісу та людей які дбають про нього. Двадцять дві тисячі гектарів займають лісові масиви державного підприємства «Тростянецьке лісове господарство» Лісова охорона підприємства докладає чимало зусиль для збереження лісового багатства: охороняє від шкідників і хвороб, крадіїв і браконьєрів, проводить заходи аби не допустити виникнення лісових пожеж. В поточному році в лісових насадженнях створено 11 км. нових протипожежних мінералізованих смуг, зроблено догляд та поновлено 1520км. таких смуг. В лісгоспі встановлено три телевізійні системи для контролю за лісовими масивами, що дає змогу контролювати пожежну ситуацію в лісах і своєчасно вживати заходи по гасінню лісових пожеж. Гасіння лісових пожеж забезпечують два пожежні автомобілі, трактори з ґрунтообробним знаряддям, п’ять добровільних пожежних команд чисельністю 60 чоловік із числа працівників лісгоспу.

Але людська недбалість та безвідповідальність зводять нанівець всю роботу працівників лісового господарства. Випалювання сухої трав’яної рослинності на луках, болоті, полях, вздовж автомобільних та залізничних доріг, розведення багаття і куріння в лісі в пожежонебезпечний період, призводить до виникнення лісових пожеж, а іноді і до великих лісових пожеж із значними збитками і непоправною шкодою природі.

Завдяки встановленим в лісгоспі телесистемам для нагляду за лісовими масивами видно як на протязі останніх днів вогонь безконтрольно палає по всьому району. Сільськогосподарські виробники спалюють залишки соломи та стерню на полях які межують з лісовими насадженнями лісгоспу і створюють загрозу виникнення лісових пожеж, хоча вони  добре знають, що згідно ст.77-1 самовільне випалювання рослинності або її залишків (в т.ч. випалювання стерні) тягнуть за собою накладання штрафу на громадян від 170грн. до 340грн. і на посадових осіб від 850грн. до 1190грн.

Вся ця безвідповідальність і безконтрольність призвела до того, що в 2017 році в лісових угіддях лісгоспу сталося 10 лісових пожеж загальною площею 1,67га, в 2018році 2 пожежі, загальною площею 0,25га.

Берегти ліс – це обов’язок кожної людини і робота працівників лісової охорони.

До лісопорушників будуть застосовуватися штрафні санкції. Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення ст.77 (порушення вимог пожежної безпеки в лісах) тягне за собою накладення штрафу на громадян від 85грн. до 255грн. і на посадових осіб від 255грн. до 850грн.

Знищення або пошкодження лісу в наслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 255грн. до 850грн. і на посадових осіб від 595грн. до 1020грн., до того ж порушники відшкодовують збитки нанесені лісовому господарству, які на сьогоднішній день значно більш від штрафу і можуть нараховувати від сотень тисяч до мільйонів гривень.

ДП «Тростянецький лісгосп» звертається до мешканців району з проханням, у цей період сухої погоди обмежити свої виїзди на відпочинок до лісу, відмовитись від розпалювання вогнищ у не відведених для цього місцях. Власною відповідальною поведінкою допомогти працівникам лісгоспу оберегти ліс від вогню.

 

Олексій Шкурко в.о.інженера  охорони та захисту лісу ДП «Тростянецький лісгосп»