На складах лісгоспів накопичується низькотоварна, дров’яна деревина, – Володимир Бондар на Рівненщині

Ситуацію із накопиченням на складах лісогосподарських підприємств низькотоварної, дров’яної деревини, через фактичну зупинку її експорту з України, вивчав сьогодні під час робочого візиту на Рівненщину заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар.

Він побув на нижніх складах Соснівського, Березнівського та Костопільського держлісгоспів. За його словами, стан справ на цих підприємствах дає підстави говорити про тенденцію до накопичення у лісгоспах низькотоварної деревини, яка не переробляється на внутрішньому ринку. В Україні досі гостро стоїть проблема масового всихання соснових насаджені, відтак кількість низькосортної деревини, зокрема і на Рівненщині, зростатиме.

На сьогодні у лісгоспах області на залишках майже 30 тис. м куб. низькотоварної деревини.

«Ми будемо організовувати додаткові аукціони, виставляти низькотоварну деревину на продаж внутрішнім спроживачам. Однак попередній досвід їх проведення свідчить, що третина сировини не вибирається і лишається на складах лісогосподарських підприємств», – зауважив Володимир Бондар.

На Рівненщині вирішують цю проблему шляхом розвитку власної деревообробки. Володимир Бондар оглянув будівництво цехів у Соснівському та Костопільському лісгоспах, куди вже придбано обладнання для переробки низькотоварноїдеревини.

Начальник Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Віталій Суховичповідомив, що у жовтні заплановано ввести їх в експлуатацію. А в перспективі розвиток деревообробки в області на базі Березнівського та Клесівського держлісгоспів.

Також сьогодні Володимир Бондар відвідав розсадник та сучасний тепличний комплекс у Соснівськомулісництві, де в умовах контрольованого середовища вирощують високоякісний посадковий матеріал основних лісоутворюючих порід.

Прес-служба Рівненського ОУЛМГ