На Сумщині випробовують біологічну зброю проти верхівкового короїда

Сумщина стала піонером у випробуванні біологічної зброї проти шкідника сосни – верхівкового короїда.

Вчора, 18 липня, у Сумське ОУЛМГ прибула перша партія мурахожуків: комах, вирощених у лабораторіях Харківлісозахисту. Доставили «захисників» соснового лісу у спеціальних контейнерах спеціалісти, що безпосередньо займались їх вирощуванням, на чолі з директором ДСЛП «Харківлісозахист» Катериною Давиденко та завідувачем лабораторії захисту лісу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агромеліорації Валентиною Мєшковою.

 

 

 

 

 

Для заселення мурахожука на Сумщині визначили по кілька ділянок сосни у Охтирському підприємстві на півдні області та Кролевецькому – на півночі.

 

Під час установчої наради, що відбулась в Охтирському лісгоспі перед випуском мурахожуків у природу, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець охарактеризував ситуацію, яка наразі склалася у соснових насадженнях області.

 

 

 

 

Він зазначив, що всього на Сумщині піддалися ураженню верхівковим короїдом 1345 га соснового бору. На даний час вже розроблено 1046 га. Але проблема продовжує прогресувати. Особливого занепокоєння викликає лісовий масив Баранівка Сумського лісгоспу, де громадськість по упередженості продовжує чинити супротив проведенню необхідних санітарних заходів. Тому, варіант використання біологічної зброї, особливо поблизу житлових масивів, якщо спрацює результативно, мав би знизити і психологічну напругу населення.

 

Натомість, науковці розповіли про комах, яких збираються заселяти та обґрунтували очікувані результати. Вони говорять, що застосування біологічних засобів це недешевий і довготривалий процес. Адже необхідно виростити достатню кількість жуків.Скільки ж їх потрібно на один гектар – важко прогнозувати. Саме це і спробують вивчити. В порівнянні з іншими областями України, що піддались ураженню короїдом, на Сумщині порівняно невеликі площі. То ж ефект від застосування мурахожука сподіваються побачити вже найближчим часом. На великих же територіях, у десятки тисяч гектарів, ефект застосування хижих комах буде помітний тільки через декілька років. Вартість кожного гектара, де заселятимуть мурахожуків, вартує сумським лісівникам тисячу гривень. У Охтирському лісгоспі заселятимуть дві ділянки по 40 га, у Кролевецькому – 52 га.

 

 

 

 

Після наради вирушили на визначені ділянки. Щоб експеримент з комахами простіше було аналізувати, всі дерева, куди заселятимуть мурахожука, заздалегідь вимітили.

 

«Ми заселятимемодва види комах-хижаків: личинки, які заселятимемо під кору, і дорослих жуків, які пускатимемо в підстілку. Личинки короїдів розвиваються приховано в тканинах дерев, формуючи специфічні ушкодження під корою. Мурахожук здатнийзнаходити яйця, личинок, лялечок і дорослих жуків короїдів під корою дерев, знищувати їх, забезпечуючи біологічний захист дерев», – прокоментувала Катерина Давиденко.

 

Щоб підвищити стійкість дерев до хвороб та допомогти їм відновити здатність виділяти живицю, лісопатологи радять обробляти сосни спеціальними мінеральними препаратами. То ж, поряд з заселенням мурахо жука, на ділянках лісу провели і біологічне підживлення.

 

 

 

Прес-служба Сумського ОУЛМГ.