По якості проведення санітарних рубок оцінюється ефективність проведених заходів по боротьбі з хворобами лісу, – Віктор Чигринець

«Утримання лісових насаджень у належному санітарному стані, виконання норм санітарного мінімум не можна недооцінювати у лісовому господарстві.

Адже по якості проведення санітарних рубок оцінюється ефективність проведених заходів по боротьбі з хворобами лісу. Це питання зараз є особливо слушним, коли соснові насадження області, через появу осередків ураження верхівковим короїдом, під загрозою всихання», – зауважив у ході розгляду питання санітарного стану лісів на черговому засіданні колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства начальник управління Віктор Чигринець.

Про санітарний стан лісових насаджень на підприємствах управління доповів головний спеціаліст відділу лісового господарства Анатолій Малишенко. Він проаналізував санітарний стан лісів у розрізі підприємств управління, акцентуючи увагу на проведенні санітарних рубок на площах соснового лісу, ураженого верхівковим короїдом.

Фахівець повідомив, що у лісах, підпорядкованих підприємствам Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства 1153 га всихаючих соснових насаджень, які потребують оздоровчих заходів. Найбільші площі виявлені у Роменському – 310 га, Шосткинському – 150 га, Лебединському – 123 га, Охтирському – 111 га, Сумському – 109 га та Конотопському лісгоспах – 108 га. Загальна кубомаса ураженої шкідником деревини склала 36 101 м3. З загальної площі уражених насаджень оформлено дозвільних документів на площу 915 га, загальною кубомасою 29 430 м3– кількість лісорубних квитів – 255.

До настання періоду тиші підприємства провели розробку уражених ділянок на площі 879 га, загальним об’ємом 28 350 м3. З підприємств, де найбільші за обсягом уражені площі, стовідсотково завершили роботу у Роменському (310 га) та Лебединському (123 га) лісгоспах. Проведена значна робота по розробці виявлених осередків у Шосткинському – 98 га, Глухівському – 71 га, Кролевецькому, – 65 га, Конотопському – 60 га та Середино-Будському – 56 га – підприємствах.

Однією з вагомих причин, що стає перепоною оперативного проведення оздоровчих заходів на уражених шкідником осередках, директори підприємств називають недосконалість законодавчої бази, яка спричинює довготривалий термін погодження дозвільних документів.

У підведенні підсумку розгляду даного питання, начальник управління наголосив на активізації з закінченням 15 червня періоду тиші всіх необхідних заходів по боротьбі з стовбуровими шкідниками.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ