Сумські лісівники проаналізували фінансово – господарську діяльність підприємств у І кварталі поточного року

Головним питанням квітневого засідання колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства стали підсумки фінансово-господарської діяльності підприємств у І кварталі 2018 року.

З доповіддю про це виступив заступник начальника відділу бухгалтерського обліку та економіки управління Євген Фролов.

Він зазначив, що підприємства забезпечили виконання основних лісогосподарських заходів, державних гарантій з оплати праці та розрахунків з бюджетом по податках і платежах до державних цільових фондів.

Так у І кварталі проведено догляди за лісовими культурами на площі 10 га, заготовлено 333 кг насіння лісових порід та підготовлено 12 га ґрунту під посадку лісових культур.

Випадки лісових пожеж у лісах Державного лісового фонду за звітний час не реєструвались.

Державною лісовою охороною було проведено 324 рейди з виявлення порушників правил лісового законодавства, за результатами яких 37 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.

Державна лісова охорона та єгерська служба провели 223 рейди по охороні державного мисливського фонду. На порушників правил полювання було складено 57 протоколів. Також, бригадами державних підприємство проводилась робота по знищенню у мисливських угіддях хижих тварин.

У повному обсязі виконані всі планові завдання по рубках, пов’язаних з веденням лісового господарства. Також виконані планові показники з заготівлі цінних сортиментів.

Від усіх видів рубок підприємства заготовили 220,1 тис.м3 деревини, з яких 50,7 тис.м3 переробили у власних цехах переробки, що на 14 тис. м3, або 138% більше за відповідний минулорічний показник.

На 325 грн. зріс випуск продукції з 1м3 переробленої деревини, він склав 1757 грн.

На 166% зросла продуктивність праці в цехах переробки, її рівень за І квартал 2018 року становить 212,5 тис. грн.

На 168 % зріс випуск пиломатеріалів.

Всього від реалізації деревини і виробів з неї лісгоспи отримали 262,7 млн. грн., що на 63 млн. грн., або 132 % більше відповідного минулорічного показника. Найбільші темпи приросту реалізації зафіксовані у Охтирському (57 %), Тростянецькому (42 %) лісгоспах та на 40% у Краснопільському,Лебединському та Свеському підприємствах.

На 130 % зросла продуктивність праці і склала 100,6 тис. грн., найвища продуктивність праці у Тростянецькому та Краснопільському лісгоспах, відповідно 122, 4 та 118,2 тис. грн.

На 3,7 тис. грн. зріс рівень середньомісячної заробітної плати, який становить 12958 тис. грн.

Зароблені кошти підприємства продовжують вкладати у розвиток власної виробничої бази. На будівництво, придбання, капітальний ремонт основних засобів за 3 місяці цього року було загалом спрямовано 15,5 млн. грн. власних коштів підприємств, при плані 5,7 млн. грн. З 1 грн. реалізації продукції в загальному витрачено 0,06 грн. Найбільше інвестували 0,14 грн. з гривні реалізації продукції – у Тростянецькому та 0,11 грн. – у Краснопільському лісгоспах.

До зведеного бюджету і Державних цільових фондів спрямовано 113 млн. грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 31,1 млн. грн. більше ніж у І кварталі минулого року.

З 1 грн. реалізованої продукції загалом сплачено 43 коп. податків і зборів. Вище за середньообласний – 57 коп. слали податки в Тростянецькому та Конотопському підприємствах та 51 коп. – у Охтирському лісгоспі.

Підводячи підсумок розгляду даного питання, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець відзначив позитивну динаміку роботи підприємств у І кварталі поточного року, зокрема лісогосподарську та виробничу діяльність лісгоспів, та наголосив на значних існуючих резервах подальшого підвищення ефективності виробництва.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ