ПОСАДКА ЛІСУ — ГАРЯЧА ПОРА ДЛЯ ЛІСІВНИКІВ

Йде весняна пора, для одних – час зітхань та залицянь, для інших – початок копіткої роботи. Так, працівники ДП «Тростянецьке лісове господарство» вже почали заходи з відновлення лісів. У цьому році планується посадити лісових насаджень на площі 65 га. Стовідсотково заліснюватимуться не тільки зруби минулого року, але й цьогорічні. Для того, щоб охопити такі території, було вирощено 800 тисяч штук стандартних сіянців.

Те, що процес вирощування лісу — копітка й багаторічна праця, знають, мабуть, всі. А от те, що це неперервний процес, свідчать цифри. Аби в наступному році було чим відтворювати лісові насадження, працівники лісгоспу заготовили 8339 кг лісового насіння. Насіння по сосні звичайної поліпшеної якості заготавлюється на клонових лісонасіневих плантаціях, жолудь дуба звичайного заготовлюється в більшості на постійних лісонасиневих ділянках. Насіння превіряється лісонасінневою інспекцією, якщо висновки задовільні – його висівають у постійні або тимчасові розсадники. Саме тут дбайливі руки доглядають за ним, із нетерпінням чекають на перші паростки. Через рік чи два сіянці викопують і висаджують вже на постійне місце, туди, де через роки зеленітиме густий молодняк. До речі, такі розсадники знаходяться в кожному лісництві!

Ось так, із року в рік, люди, які бережуть і примножують наші ліси, замикають, здавалося б, природний цикл своєю працею: із шишки — насінинка, потім — сіянець, далі — саджанець. І тільки через 81 рік сосна достигає своєї стиглості, а дуб — через 101.

Окрім основних лісоутворю­ючих порід, таких як сосна звичайна, ялина, дуб звичайний, ясен, клен, липа, вільха. ДП «Тростянецьке лісове господарство» вирощує та реалізує садивно-декоративний матеріал (декоративні рослини), що може використовуватися як для озеленення адмінбудівель, так і для приватного сектору.

Приємно, що останнім часом все більше молоді долучається до процесу відновлення лісу. На базі ДП «Тростянецьке лісове господарство» створено два шкільних лісництва, Нескучанське та Краснянське, вихованці яких не просто знають теорію, але й на практиці пізнають радість спілкування з природою.

Допоможемо зробити наш край кращим, чистішим і зеленішим! – це гасло, під яким пройшла акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» у ДП «Тростянецьке лісове господарство». У акції взяли участь вихованці шкільних лісництв, вчителі та керівництво Тростянецької районної адміністрації, офісні робітники ДП «Тростянецьке лісове господарство». Висаджували сосни на території Нескучанського та Тростянецького   лісництва.

ДП «Тростянецьке лісове господарство» активно проводить лісовідновлювальні роботи, висаджують у декілька разів більше саджанців, ніж вирубується дерев. І так з року в рік.

Тож з приходом весни починається гаряча пора, а це, як відомо, не тільки посадка лісу, але й підготовка до пожежонебезпечного періоду. Так, створюються мінералізовані смуги, посилюється лісова охорона, ведеться підготовча робота із технічними засобами. На цей час забороняється відвідування лісу неслужбовим транспортом, та це не означає, що в ліс – ні ногою. Будь ласка, відпочивайте, насолоджуйтеся цілющим подихом природи, але у спеціально відведених місцях – рекреаційних пунктах (Рекреаційна ділянка «Лісовичок»), які оснащені всім необхідним для повноцінного проведення часу.

Шановні любителі флори та фауни! Будьмо свідомими й збережімо ліс разом!!!