Віктор Чигринець: Пріоритетом роботи наших лісгоспів є догляд та примноження лісового багатства області

З нагоди відзначення світовою спільнотою 21 березня Дня лісу, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець зустрівся з журналістами.

Він охарактеризував лісовий фонд області, зупинився на основних виробничих показниках діяльності лісогосподарських підприємств управління, їх здобутках, проблемах, планах та завданнях, які стоять перед лісівниками у 2018 році.

Начальник управління зазначив, що особливістю Сумських лісів є їх висока продуктивність і високобонітетність. 88 % – це ліси І-ІІ класів бонітету. Середній вік насаджень – 68 років. Запас деревини в лісах області складає 109,2 млн.м.

Щороку середній приріст деревини на 1 га вкритих лісом земель становить 4,3 м3, тобто кожного року стволова маса деревини в області приростає на 1,83 млн. м3.

Віктор Чигринець детально охарактеризував роботу лісівників підприємств Сумського ОУЛМГ на кожній ланці лісогосподарського виробництва, починаючи від заготівлі лісового насіння та закінчуючи промисловою переробкою деревини. І на кожному з цих етапів Сумським лісівникам є чим пишатись. Підприємства працюють стабільно, прибутково, забезпечують робочі місця тисячам працівників та дають стабільний внесок в економіку області сплатою податкових платежів.

– У структурі Сумського ОУЛМГ 12 лісогосподарських та 1 мисливське господарство. Це майже 285,3 тис. га державного лісового фонду від Північного Українського Полісся до Лівобережного лісостепу, дещо більше 60 % від загального по області. Кожного року підприємства відновлюють більше тисячі гектарів лісу. До речі, в Сумській області, як і в Україні, кожний другий гектар лісу створений штучно. За останні 10 років площа збільшилась на 4 тис. га. за рахунок створення нових лісів.Приріст лісових насаджень складає 1,2 млн. кубометрів у рік. Останні лісовпорядні роботи, що відбулися на підприємствах управління у 2017 році, констатували, що господарювання ведеться на високому рівні, насадження збережені і середній запас на гектарі становить близько 400 м3, – зазначив Віктор Чигринець.

Зупинився начальник управління і на питаннях заготівлі, переробки та реалізації готової продукції.

– Головним напрямком використання деревини є поставка її на внутрішній ринок для задоволення потреб вітчизняної деревообробної промисловості. Виручені від реалізації кошти направляються на фінансування лісогосподарського виробництва, розвиток матеріальної бази, виконання соціальних програм. Капіталовкладення 2017 року склали 72, 5 млн. грн. власних коштів з запланованих 50,6 млн. грн. У сумі інвестованих коштів – витрати на будівництво лісових доріг з твердим покриттям, придбання сучасної техніки, модернізація виробничих процесів тощо. Вся діяльність ведеться прозоро. Вчасно сплачуються платежі до бюджету. За 2017 рік наші підприємства сплатили до бюджетів усіх рівнів та Державних цільових фондів 364,7 мільйонів гривень податків, зборів та інших платежів, це на 64,5 мільйонів більше в порівнянні з минулим роком, – наголосив Віктор Чигринець.

Йшлося і про лісові проблеми. Найбільша з яких розкрадання лісу та ураження соснових насаджень верхівковим короїдом.

Начальник управління зазначив, що для боротьби з тіньовим обігом деревини, як в Україні, так і в області діє єдина державна система електронного обліку. Охороняють лісові насадження спеціалізовані рейдові бригади, що є у кожному з державних підприємств області. В їх складі працюють колишні воїни АТО. Це має наявний результат, минулого року виявили 74% самовільних рубок дерев (тоді як загальний результат в Україні складає 27%).

Насамкінець начальник управління зазначив, що Міжнародний день лісу Сумські лісівники відзначають не лише звітніми словами, а й конкретними справами. Саме цього дня стартує щорічна акція Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу у твоїх руках». Вона триватиме протягом місяця. Віктор Чигринець наголосив, що в цей час відбуватиметься весняна посадка лісу і закликав присутніх долучитися до справи загальнодержавного значення.

– Пріоритетом роботи наших лісгоспів є догляд та примноження лісового багатства області. Адже, про зелені легені планети людство має дбати з особливою турботою, ліс – це наше повітря, наше життя. Сьогодні саме від нас, від того, які лісові багатства ми передамо нашим онукам і правнукам, залежить не лише добробут, а й здоров’я майбутнього покоління Впродовж Акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» всі бажаючі можуть дати життя новому сумському лісу, взявши участь у посадці лісу разом з працівниками наших підприємств, – наголосив Віктор Чигринець.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ