У Сумському ОУЛМГ обговорили проблему самовільних порубів

Головним питанням робочої наради, організованої відділом лісового господарства Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства для головних лісничих, інженерів з охорони та захисту лісу і представників рейдових бригад лісгоспів, стало обговорення проблеми самовільних порубів.

Відкрив засідання заступник начальника відділу лісового господарства управління Олександр Баня.

– Захід має на меті обмін досвідом з питань охорони та захисту лісу, зокрема, практики роботи рейдових бригад, – зазначив Олександр Баня.

За словами фахівця, загалом у державних підприємствах управління діє 12 рейдових бригад. У 2017 році вони здійснили 917 виїздів, під час яких на порушників лісового законодавства було складено 212 протоколів. Лідером по кількості проведених рейдів стала рейдова бригада Лебединського лісгоспу – 228 виїздів. Та за кількістю складених протоколів найбільше порушників зафіксувала рейдова бригада Охтирського лісгоспу – 39 протоколів з 67 виїздів. Сума накладених штрафів загалом становить 18,2 тис. грн., з якої було відшкодовано 17,3 тис. грн. Розмір заподіяної шкоди лісу обраховано у 422 тис. грн., з яких добровільно відшкодовано 282 тис. грн.

Також він проаналізував роботу підприємств по виявленню самовільних порубів за 2017 рік та двох місяців цього року.

Всього у 2017 році було виявлено 105 випадків самовільних порубів загальною масою 310 м3. Найбільше по кількості – 25 випадків (88 м3) – зафіксовано у Охтирському лісгоспі, по кубомасі – 90 м3 – у Краснопільському (16 випадків).

Впродовж двох місяців поточного року вже виявлено 24 випадки самовільних порубів загальною кубомасою 19, 3 м3, 7 з яких – у Сумському лісгоспі (19,3 м3).

Більш детально Олександр Баня зупинився на резонансних випадках самовільних порубів.

У ході наради відбулась наочна демонстрація роботи дронів, тепловізорів і фото пасток.

Фахівці лісгоспів взяли активну участь у обговоренні хвилюючих питань. Особливо зверталась увага на недосконалість нормативно-правової бази по питаннях привласнення вальожного лісу та взаємодії з правоохоронними органами тощо.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ