Держлісагентство: Об’єм заготівлі деревини в Україні визначається при проведенні лісовпорядних робіт і не залежить від мораторію

Показник заготівлі деревини щороку майже сталий. Держлісагентство заготовляє 15-16 млн куб. м, по Україні загалом – 19-20 млн куб. м. Про це повідомив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час публічного звіту.

На запитання журналістів щодо впливу мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених на об’єми рубок Володимир Бондар зазначив, що об’єм заготівлі деревини в Україні визначається матеріалами лісовпорядкування в середньому на 10 років, затверджується Мінприроди, і не залежить від мораторію.

«Можна подивитися на обсяги заготівлі деревини, наприклад, у Німеччині. Там, при майже однаковій з Україною площі лісів, заготовлюється практично в п’ять разів більше деревини – 95 млн куб. м», – сказав заступник Голови Держлісагентства.

Він також повідомив, що за 2017 рік підприємствами Держлісагентства від усіх видів рубок заготовлено 15 млн950 тис. куб. м деревини, що на 412 тис. куб. м, або на 2,5% менше в порівнянні з 2016 роком.

Окрім того, Володимир Бондар зазначив, що найближчим часом очікується прийняття постанови про запровадження електронного обліку деревини для всіх постійних лісокористувачів.

«На сьогодні облік застосовується для 73% лісів України – це ліси Держлісагентства, а в 27% лісів деревина не обліковується. Ми розробили у минулому році проект постанови Уряду, щоб такий облік розповсюджувався на всіх. Сподіваюся, він незабаром буде прийнятий», – наголосив заступник Голови Держлісагентства.

 

Довідково.

Метою проведення лісовпорядкування є розробка системи заходів, спрямованих на забезпечення ефективної організації та науково обґрунтованого ведення багатофункціонального лісового господарства, розширене відтворення лісів, їх  охорони і захисту, раціонального невиснажливого використання лісових ресурсів, підвищення продуктивності лісів.