Відбулося засідання колегії Держлісагентства

22 лютого 2018 року під головуванням заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимира Бондаря відбулося засіданні колегії відомства.

Основним питанням для розгляду були результати лісокультурного виробництва у 2017 році та завдання на 2018 рік.

Начальник Управління лісового господарства та відтворення лісів Володимир Романовський повідомив, що відтворення лісів у 2017 році проведено на площі 53,8 тис. га, що становить 107,3% до завдання, в тому числі висівання і садіння лісу – 34,8 тис. га (110% до завдання), з яких 1,7 тис. га лісорозведення (95,2% до завдання), та 19 тис. га природного поновлення або 36,5% від обсягу відтворення лісів. Незначний обсяг лісорозведення і його невиконання обумовлений відсутністю державного фінансування протягом останніх двох років.

Також він зазначив, що досягнуто необхідного рівня збереженості 1-3-х річних лісових культур, створених шляхом відновлення лісів (на зрубах) і лісорозведення. Дуже добрих показників приживлюваності лісових культур досягли державні підприємства обласних управлінь лісового та мисливського господарства Полісся, Лісостепу і Карпат та державні підприємства Кіровоградського обласного управління.

Володимир Романовський звернув увагу на те, що за даними осінньої інвентаризації у звітному році в лісовому фонді переведено у вкриті лісовою рослинністю землі 50,7 тис. га лісових культур, в тому числі 25,7 тис. га або 50,7% створених шляхом садіння лісових культур на зрубах, з них 21,5 тис. га або 84% лісові культури 1-2 класу якості, 10,6 тис. га – лісорозведення, з них 6,9 тис. га або 65% лісові культури 1-2 класу якості, 14,4 тис. га – на ділянках з природним поновленням, з них 11,2 тис. га або 78% лісонасадження 1-2 класу якості.

Найбільше переведено у вкриті лісовою рослинністю землі лісових культур на зрубах, при лісорозведенні і природного поновлення 1 і 2 класу якості з показником більше 80% на державних підприємствах Волинського, Чернігівського, Вінницького, Київського, Сумського, Кіровоградського обласних управлінь.

«У 2017 році підприємства Держлісагентства заготовили 721,6 тонни лісового насіння, в тому числі 264,4 тонни або 36,6% заготовлено на об’єктах постійної лісонасінної бази, з яких 4,8 тонни або 28% насіння хвойних порід», – повідомив він.

Для забезпечення лісокультурних робіт у 2018 році в лісових розсадниках вирощено 285,6 млн шт. стандартного садивного матеріалу. Забезпеченість садивним матеріалом становить 111%.

Заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар звернув увагу на те, що недостатні обсяги створення нових лісів, особливо на Півдні та Сході, зумовлене відсутністю бюджетного фінансування галузі. Він також наголосив на необхідності залучення якомога більшої кількості громадян до акції Держлісагентства «Майбутнє лісу в твоїх руках», яка розпочнеться з 21 березня.

Окрім того, під час колегії розглянуто результати роботи підрозділів внутрішнього аудиту апарату Держлісагентства та його територіальних підрозділів. Також члени колегії заслухали інформацію про стан міжнародної діяльності в галузі лісового господарства.