Сумські лісівники вивчали чеський досвід лісозаготівлі

Про поїздку до Чехії, що відбулась з метою вивчення досвіду використання механізованого способу лісозаготівлі, розповів на засіданні чергової колегії Сумського ОУЛМГ директор Свеського лісгоспу Олег Закусило. Він, поряд з іншими представниками Сумського ОУЛМГ, був у складі української делегації, що в листопаді цього року відвідала цю європейську країну. Перебуваючи у Чехії, наші лісівники мали змогу вочевидь побачити роботу потужної лісозаготівельної техніки, здатної виконувати ряд функцій.

«Нашій увазі представили роботу форвардерів та харвестерів – потужних агрегатів, здатних виконувати всі необхідні лісозаготівельні операції в хвойних насадженнях на різних етапах догляду за лісом: від проріджувальної до рубки головного користування. Потужність харвестера дозволяє заготовляти до 120 кубометрів лісу за 6 годин роботи – це робота цілої бригади лісорубів. Агрегат працює цілодобово і обслуговується двома операторами з тривалістю зміни по 12 год. », – ділиться враженнями керівник Свеського підприємства.

Враховуючи те, що на сьогодні у депресивних північних районах регіону кадрові питання починають хвилювати, досвід використання механізованої лісозаготівлі був сприйнятий цілком позитивно.

«Зрозуміло, що для роботи такої машини лісосіку необхідно додатково готувати, вибираючи поросль. Необхідно і прибирати лісосіку після роботи агрегата, так як машина залишає сучки та порубкові рештки на лісосіці. Та, все ж, в наших умовах виникаючої проблеми наявності лісозаготівельних бригад, її використання було б просто незамінним», – констатує Олег Миколайович.

То ж, попередньо, для Свеси напрямок інвестицій наступного року вже окреслено.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ