У Сумських лісгоспах розпочався опалювальний сезон

На підприємствах Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства розпочався опалювальний сезон. Про це повідомив на засіданні апаратної наради управління перший заступник начальника Сумського ОУЛМГ Віталій Ігнатченко.

«Всі заходи, проведені лісгоспами у підготовці до опалювального сезону, мали на меті зменшення використання у холодний період року енергоносіїв. Для цього проведено утеплення приміщень, регламентні роботи по обслуговуванню котелень, теплотрас, заміні столярних виробів, проведено утеплення адмінбудівель, виробничих, побутових та допоміжних приміщень, проведені регламентні роботи з підготовки лісозаготівельної техніки та машинно-тракторного парку, обладнані місця підігріву води та запуску двигунів транспортних засобів при низьких температурах, відбувається забезпечення працівників зимовим спецодягом, виготовлені та відремонтовані пересувні приміщення для обігріву працівників тощо. На ці потреби в по підготовці до осінньо-зимового періоду лісгоспи витратили більш як 5 млн. грн.», – зазначив Віталій Ігнатченко.

За словами фахівців, все це дає можливість забезпечити безперебійну роботу підприємств у холодний період року. За будь-якої погоди підприємства області працюють стабільно, а головне, без додаткових витрат. В адміністративних, виробничих приміщеннях, цехах, майстернях створені необхідні умови для комфортної роботи. У котельнях лісгоспів і лісництв встановлені котли, що працюють на тирсі та відходах лісопиляння. Для накопичення тирси на кожному підприємстві збудовані тирсо сховища об’ємом в 500 м3 і більше. Є і аварійний запас дров від 50 до 150 кубометрів.

«Джерелом тепло забезпечення є котельні. Їх 23 одиниці і вони забезпечують теплом основні технологічні процеси виробництва. У структурних підрозділах підприємств діє 85 одиниць котлів, енергетичних установок різних марок», – говорить перший заступник.

Останніми роками на підприємствах області проведена значна робота по реконструкції котелень. Встановлено 8 енергетичних комплексів «Крігер», які працюють на відходах лісопиляння. Опалювальна площа такого котла більше 8 тис. квадратних метрів.

Ряд підприємств проводять опалення приміщень за допомогою теплових комплексів КТУ різної потужності. Вартою уваги є минулорічна практика Охтирського лісгоспу. На підприємстві в усіх 5 лісництвах та на нижньому складі, де опалювальна площа 100 – 200 квадратних метрів, встановлені нові твердопаливні котли довготривалого горіння «Стропува S40”, що працюють на дровах та дров’яних відходах. Принцип роботи такого котла одночасно простий і якісний. Одного завантаження дров об’ємом 80 кг вистачає на 30 годин горіння та утримання сталої температури. Вартість одного такого котла з установкою обійшлася лісгоспу у 30 тис. грн. і за сезон він себе повністю виправдав. За прикладом охтирчан подібні котли установили у двох лісництвах Свеського лісгоспу.

Завершується укомплектування котельні Грузчанського цеху переробки деревини Кролевецького ЛМГ. Удосконалюючи виробничі процеси, тут планують встановити сушильну камеру «Лука», для цього поряд з котлом «Лана» роботу котельні підсилюють котлом КТУ – 800.

Спеціалісти стверджують, що всі проведені заходи забезпечать сталу діяльність підприємств управління у осінньо-зимовий період та сприятимуть покращенню показників енергоефективності виробництва.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ