Соснові насадження на Сумщині під загрозою всихання

Картинки по запросу фото Соснові насадження під загрозою всихання

Нерідко кому доводилося спостерігати, як на вічнозелених соснах усе частіше з’являються жовті та руді верхівки, стовбур починає сохнути. Лісівники б’ють на сполох: подекуди об’єми пошкоджених дерев вражають. Що саме змушує хворіти легені планети та чи є від цього ліки? Сосновий ліс, яким так багата Україна, наразі під загрозою всихання. Україна, Польща, Білорусь, Італія, Фінляндія та взагалі – уся Європа шукає ліки для хвойних дерев, які за тижні із дороговартісного матеріалу перетворюються на дрова. Усе це через верхівкового короїда, який пошкоджує дерево з середини. Заражене дерево досить легко виявити – голки жовтіють та повністю відмирає верхівка. Ще одна особливість шкідника – він із собою приносить так званий синій гриб, який призводить до непридатності деревини. Заражене дерево гине за 2-3 тижні.

Не оминула ця проблема і Сумщину. Фахівцями Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства обстежено та виявлено до 700 га лісових насаджень, пошкоджених цієї групою комах. Спалахи хвороби спостерігаються на території маже всієї області. Та найбільше постраждали соснові насадження у лісових масивах Шосткинського лісгоспу та Кролевецького лісомисливського господарства. Нещодавно на базі цих двох підприємств відбувся науково-пактичний семінар, організований Сумським обласним управління лісового та мисливського господарства. Представники влади, науковці, екологи та лісозахисники вочевидь зустрілися з проблемою всихання соснових насаджень Сумщини та колегіально шукали шляхи її вирішення.



Захід пройшов за участі заступника голови облдержадміністрації Миколи Подопригори, заступника начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Товстухи, директора Департаменту екології та охорони природних ресурсів облдержадміністрації Ігоря Кривозуба, директора ДСЛП «Харківлісогзахист» Катерини Давиденко, начальників трьох лісовпорядних експедицій ВО «Держліспроект» та керівництва Кролевецького району.

Присутні провели натурне обстеження лісових насаджень, уражених шкідниками, на території Хрещатинського лісництва Кролевецького господарства та Воронізького лісництва Шосткинського лісгоспу.




За словами науковців, активізація короїда пов’язана із кліматичними змінами, зокрема з потеплінням. Ліків, які б створили імунітет для дерева, чи отрути проти цього жука – немає. Вирубка зараженої сосни – єдиний спосіб, який дає змогу зупинити масове всихання лісів.

«Шкідник псує товарність деревини. Це значні втрати для і для лісгоспів, і для держави», – говорить заступник начальника Сумського ОУЛМГ Олександр Товстуха.

Щоб не допустити розповсюдження хвороби, необхідно виявити всі уражені ділянки, вирубати і спалити гілля, сучки та верхівки дерев. Науковці стверджують, що короїд активний з травня по вересень, потім він перебуває в стадії сну. Тому часу для превентивних заходів обмаль – до квітня наступного року. В іншому випадку пошкоджені ділянки будуть ще більшими, що призведе до екологічної катастрофи.

«Без вчасного вирубування заражених дерев проблеми не уникнути. З кожним днем вона лише загострюється. До квітня лісівники мають встигнути очистити ліс від уражених дерев та гілок, інакше шкідник переселиться і на інші дерева. Проте процедура отримання дозволів на рубку дуже складна і довготривала, що загрожує збільшенню пошкоджених площ лісу», – стверджує Катерина Давиденко.

«На сьогодні лісова галузь у більшості районів – основний наповнювач бюджету. Тому ми повинні сконсолідувати всі зусилля, щоб зберегти наш ресурс», – акцентував Микола Подопригора.

Аби запобігти виникненню надзвичайної ситуації, пов’язаної з масовою загибеллю хвойних лісів, присутні вирішили порушити клопотання перед Кабінетом Міністрів України щодо необхідності внесення змін до законодавства України стосовно ведення лісового господарства. Зокрема йшлося про зміну ряду норм Санітарних правил в лісах України, що, за словами науковців та фахівців, дало б можливість вчасно проводити необхідні санітарні заходи у лісах. Крім того, експерти радять виводити комахоїдів та розводити синиць, які б самотужки боролися зі шкідниками. Та це справа майбутньої перспективи. На сьогодні ж, знищення уражених дерев – це єдиний можливий варіант, який терміново необхідно виконати.