Держлісагентство: розвиток поглибленої переробки деревини можливий лише за умов комплексного підходу

Президент України Петро Порошенко наголосив на важливості стратегічного бачення розвитку сфери управління лісовим та мисливським господарством. «На законодавчому рівні необхідно врегулювати питання стимулювання розвитку вітчизняної деревообробки з виготовленням продукції з високою доданою вартістю», – зазначив Президент. Водночас, він підкреслив, що темпи розвитку галузі не відповідають вимогам часу.

«Лісова промисловість має створювати високий обсяг доданої вартості», – зазначив Президент в Івано-Франківську під час наради з питань реформування лісового господарства та удосконалення державної екологічної політики.

У свою чергу, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар нагадав, що в Україні діє тимчасова заборона на експорт необроблених лісоматеріалів, однак, очікуваного результату, мораторій не дав.

«Мораторій жодним чином не вплинув на зменшення незаконних рубок та збільшення частки випуску продукції переробки з високою доданою вартістю», – підкреслив він.

За його словами, деревообробний бізнес досі розвиває потужності первинної обробки. «Виробництво закінчується виготовленням дошок, які одразу відвантажуються на експорт. У той же час, є проблеми з реалізацією низькоякісної деревини, якої у підприємствах завжди надлишок. Ситуація на ринку взагалі не змінилася», – повідомив заступник Голови Держлісагентства.

Володимир Бондар зазначив, що розвиток поглибленої переробки деревини можливий лише за умов комплексного підходу, зокрема:

– унормування ринку деревини з можливістю гарантії постачання сировини на довгостроковій основі;

– вирішення питання транспортування деревини (катастрофічна нестача вагонів – одна з основних проблем, яка стримує розвиток лісопереробної галузі);

–        звільнення від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість операцій з ввезення деревообробного обладнання на територію України.