Щоб тихе полювання було безпечним

Картинки по запросу фото грибы

Основні поради, які знадобляться навіть досвідченому грибнику.

Грибна пора у розпалі. Останніми днями величезна кількість грибів з’явилася не лише у лісі. Гриби масово стали «рости» усоцмережах, на сторінках друкованих, інтернет-видань та на екранах телевізорів. На жаль, нерідко трапляються повідомлення й про отруєння грибами. Причому смертельні.

З метою застереження громадян від небажаних наслідків вживання дикорослих грибів лісівники нагадують прості правила, яких вкрай необхідно дотримуватися. Навіть досвідченим грибникам.

То ж, якщо ви йдете до лісу збирати гриби, обов’язково врахуйте наступне:

– ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

– збирайте губчасті гриби – «білі», «бабки», «моховики» тощо – від них найменше отруєнь;

– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

– під час посухи грибів краще не брати взагалі – у спекотну погоду гриб втрачає воду, накопичує токсини;

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;

– не вживайте сирих грибів;

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин;

– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

І головне: гриби – не дитяча їжа! Лікарі наполегливо не радять випробувати на міцність організм дітей до 12 років! Також не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

Потрібно знати, що симптоми грибного отруєння бувають різні: характерні – нудота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з’являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв. Навіть такими симптомами не можна легковажити у жодному випадку!!!

І ніякого самолікування!!! Негайно викликайте швидку допомогу! Також не викидайте недоїдених грибів – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Будьте здорові!