Володимир Бондар: Українські ліси страждають від “біологічної пожежі”

У Державному агентстві лісових ресурсів України створили спеціальну комісію, яка розробляє пропозиції щодо шляхів вирішення проблеми поширення шкідників лісу, що спричиняє масове всихання лісів. Про це повідомив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар під час перебування на Волині.

Він зазначив, що, зокрема, у Волинській області, як і в значній частині Європи, від нашестя короїду потерпають ліси. Шкідники за два роки вже знищили майже 10 тисяч гектарів лісу.

«Ця проблема вийшла з-під контролю взагалі і тими засобами, які зараз є в Держлісагентстві, боротися з цією проблемою неможливо. З нею зараз зіткнулися і Білорусь, і Польща, і Німеччина. Вони ввели надзвичайні заходи, для того, щоб дати лісівникам вирішити проблему», – наголосив Володимир Бондар.

Він повідомив, що при Держлісагентстві створили штаб з представників тих областей, де є ця проблематика.

«Я вже мав розмову з головою Волинської обласної державної адміністрації, з головою Волинської обласної ради і знайшов порозуміння. Таке ж порозуміння є у керівників більшості областей, тому я думаю, що ми будемо думати, розробляти заходи, і приймати відповідні рішення», – зауважив Володимир Бондар.

Крім того він назвав проблему короїда «біологічною пожежею».

«Хвороба розвивається з такою швидкістю, що адекватно реагувати тими засобами, які ми маємо, ми не можемо. Це є пожежа, це епідемія, яка потребує спеціальних засобів для боротьби з нею. Методи є», – додав посадовець. Водночас їх запровадження загальмовують і постійні дискусії на різних рівнях.

«А ми сьогодні сперечаємось, потрібно чи не потрібно, так чи не так, допоможе чи не допоможе. Хто бачив межі розповсюдження, я думаю питань в нього більше не виникає», – резюмував заступник Голови Держлісагентства.