Визначено переможців Всеукраїнських конкурсів вальників лісу та “Кращий оператор гідроманіпулятора-2017”

6 вересня 2017 року року на базі ДП «Тетерівське лісове господарство» Київського обласного і по місту Київ управління лісового та мисливського господарства відбувся 20-ий Всеукраїнський конкурс-змагання вальників лісу та Всеукраїнський конкурс професійної майстерності «Кращий оператор гідроманіпулятора-2017».

У відкритті змагань взяли участь заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар, Голова президії Товариства лісівників України Олександр Яресько, Голова ЦК Профспілки лісового господарства Степан Кривов’язий, представники Київської обласної державної адміністрації, районної державної адміністрації та інші.

«Робота вальника лісу не лише вкрай небезпечна, а й надзвичайно відповідальна. Адже від його майстерності залежить результат майже столітньої праці лісівників, які дбайливо з року в рік вирощували ліс. Майстерність роботи вальника дозволяє отримати від вирощеної деревини максимальний економічний ефект. Вміння передбачити результат, враховувати особливості кліматичних та погодних умов, сезонність – це фактори, які повинні враховувати у своїй роботі вальники лісу», – зазначив заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар.

  

Вальники змагалися у п’яти конкурсних змаганнях: звалювання дерева, заміні пильного ланцюга бензопили,розкряжування комбінованим різом, точне розкряжування, відокремлення сучків.

Учасники Всеукраїнського конкурсу лісорубів – це переможці регіональних відбіркових змагань та команда АТ «Мотор Січ». У цьому році в змаганнях взяли участь 26 команд (34 учасника), у тому числі з лісових коледжів –Малинського та Сторожинецького.

У конкурсі професійної майстерності операторів гідроманіпулятора, який проходив паралельно, взяли участь 13 осіб. Головна мета конкурсу – ознайомлення з новинками техніки, обмін передовим досвідом, популяризація професії. Конкурс проводиться на гідроманіпуляторах серії ОМТЛ 70-02. Кожний учасник конкурсу складав зруб у вигляді колодцю з 9 рівнів циліндрованих колод діаметром 200 мм, довжиною 6 метрів, які розміщені у кузові вантажного автомобіля. Для зібрання колодцю оператор мав брати колоди як з кузова автомобіля, так і з землі, після їх вивантаження з кузова.

Переможцями XX Всеукраїнського конкурсу-змагання вальників лісу стали:

1 місце – Володимир Кухта (Львівське ОУЛМГ)

2 місце – Віталій Слюсарчук (Сторожинецький лісовий коледж)

3 місце – Сергій Домашкін (АТ «Мотор-Січ»)

Переможці серед юніорів:

1 місце – Євген Красніков (Сумське ОУЛМГ)

2 місце – Ілля Домашкін (АТ «Мотор-Січ»)

3 місце – Василь Рибак (Львівське ОУЛМГ)

Переможці конкурсу професійної майстерності «Кращий оператор гідроманіпулятора – 2017»:

1 місце – Микола Державич (Івано-Франківське ОУЛМГ)

2 місце – Василь Дроцюк (Івано-Франківське ОУЛМГ)

3 місце – Руслан Граб (Чернівецьке ОУЛМГ)

Довідково:

У лісових насадженнях держлісгоспів щоденно виконують роботу понад 20 тисяч лісорубів. Крім того, такі ж роботи виконуються в аграрних, військових, лісопаркових та приватних господарствах. Таким чином, чисельність людей із лісозаготівельним інструментом в Україні сягає близько 40 тисяч чоловік. Лісозаготівельні роботи – це одна із категорій надзвичайно травмонебезпечних робіт, за рівнем травмонебезпечності вона знаходиться на одному рівні з роботами у вугільній промисловості.

Створенню безпечних умов праці для представників цієї професії приділяють значну увагу в обласних управліннях лісового та мисливського господарства.

З історії світового чемпіонату лісорубів

У світовій практиці останні чемпіонати набули вигляду спортивно-технічного шоу з великою кількістю учасників, виставкових майданчиків, пропагандою останніх напрацювань у секторі виробництва спеціалізованої техніки для комплексного і раціонального використання лісових ресурсів.

Кожна країна вважає престижним стати господарем чергових змагань. Черговий  34-й  світовий чемпіонат лісорубів відбудеться у вересні 2018 році в Норвегії. Команда з України теж візьме участь у цих змаганнях.

У світовому чемпіонаті збірна команда України брала участь шість разів, а в 2004 році в Італії виборола навіть IV загальнокомандне місце, а майстер лісу з Тетерівського лісгоспу Віталій Костюшко був срібним призером у змаганні з комбінованого пиляння. У кінці 60-х років минулого століття фахівці з Угорщини та Югославії ініціювали пропозицію щодо проведення чемпіонату світу. У 1970 році ці країни своїми зусиллями провели перший чемпіонат світу професійних лісорубів. З того часу було проведено 30 таких чемпіонатів. Традиційно у змаганнях беруть участь від 100 до 150 лісорубів.