В Сумському ОУЛМГ відбулось засідання Громадської ради

Громадська рада, що діє при Сумському ОУЛМГ, обговорила Стратегію сталого розвитку та інституційного реформування лісового та мисливського господарства України на період до 2022 року. Про основні її засади поінформував учасників засідання голова Громадської ради Михайло Шпакович. У своєму виступі він детально зупинився на сучасному стані лісового та мисливського господарства України та області зокрема, висвітлив ключові проблеми лісової галузі та окреслив мету і пріоритетні напрямки досягнення стратегічних цілей. Також Голова ради акцентував увагу на можливому впровадженні концесійної моделі управління в лісовому господарстві та широкому обговоренні цього громадськістю. Дане питання викликало гостре не сприйняття у членів Громадської ради управління. Також гостра критика членів ради прозвучала і стосовно нових Санітарних правил в лісах України.

Заступник начальника управління Олександр Товстуха, ознайомив присутніх з станом ведення лісового господарства області. Підкреслив, що в даний час, у лісах, підпорядкованих державним підприємствам управління, проходять чергові лісовпорядні роботи. Таксатори ВО «Укрдержліспроект» відзначають високу якість створених лісових культур та високий клас бонітету та повнотності лісових насадженнях області, констатуючи запас понад 350 м3 стиглої деревини на 1 га.

В обговоренні членами ради піднімались питання забезпечення об’єктів соціальної сфери дровами, переробки деревини, створення додаткових робочих місць та якісної підготовки фахівців для роботи у лісовій галузі.

Обговорювана Стратегія сталого розвитку та інституційного реформування лісового та мисливського господарства України на період до 2022 року, в цілому, дістала схвальну оцінку членів Ради. В решті питань члени зібрання виробили ряд конструктивних пропозицій. Зокрема, для реалізації положень Стратегії члени Громадської ради пропонують спиратися виключно на думку спеціалістів лісового господарства: безпосередніх практиків-професіоналів, експертів та науковців. Також Рада вийшла з пропозицією невідкладно розпочати роботу по вдосконаленню положень новоприйнятих «Санітарних правил у лісах», знову ж таки залучивши до цієї роботи фахівців лісової галузі. Поряд з цим, представники громадськості області вважають, що вивчення та обговорення проблем лісового та мисливського господарства повинно проходити на державному рівні, для цього вони пропонують зібрати і провести з’їзд фахівців лісової галузі. Враховуючи, що лісоресурсні області створили потужний виробничо-технічний потенціал для первинної переробки деревини, – розширити цей напрямок роботи з метою створення додаткових робочих місць, підвищення ефективності лісогосподарських підприємств та підвищення їх стійкості до коливань ринку деревини. Також пропонується організувати вивчення досвіду роботи державних лісогосподарських підприємств, які працюють з широким залученням приватних структур, у всі виробничі процеси з метою порівняльного аналізу їх ефективності та користі для лісу, громад та Держави в цілому.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ