У Держлісагентстві шукають шляхи фінансування південно-східних лісогосподарських підприємств

Необхідно забезпечити виплату заробітної плати працівникам південно-східних лісогосподарських підприємств та зробити все можливе для повернення звільнених людей на роботу. На цьому наголосив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час наради з начальниками обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Він нагадав, що протягом минулого та цього років керівництвом Держлісагентства в межах своїх повноважень вживаються всі можливі заходи для забезпечення фінансування лісогосподарських підприємств, зокрема, на протипожежні заходи та охорону лісів від пожеж.

Варто зазначити, що ліси, закріплені за підприємствами Південних та Східних областей, виконують агролісомеліоративні функції та в переважній більшості не призначені для проведення рубок головного користування. У зв’язку з цим, підприємства позбавлені власних коштів від реалізації деревини та традиційно останні 25 років отримували до 90% бюджетної підтримки від загальних потреб підприємств.

Ліси цих регіонів на 90% мають штучне походження і виконують екологічні, захисні, водоохоронні, оздоровчі та інші важливі функції та потребують постійного догляду.

Окрім того, у зв’язку з відсутністю фінансування частина працівників лісгоспів звільняється, а інша частина працює за скороченою тривалістю робочого часу. Це призводить до того, що державна лісова охорона не має можливості здійснювати охорону лісів від незаконних рубок, моніторинг виникнення лісових пожеж, утримання та забезпечення функціонування лісових пожежних станцій і пунктів спостереження та ін.

Під час наради обговорено декілька шляхів вирішення ситуації, яка склалася на цих підприємствах.

«Ми дякуємо ресурсним областям, які протягом цього часу надавали допомогу своїм колегам з південно-східних областей. Тепер необхідно виробити комплексний підхід, щоб можна було продовжити тимчасово підтримувати наших лісівників у цих регіонах», – наголосив Володимир Бондар.

Також було надано доручення зібрати точні розрахунки для потреби фінансування південно-східних лісгоспів з метою прийняття подальших рішень.