Сумські лісгоспи в осінньо-зимовому періоді 2016-2017 року спрацювали ефективно

За підсумками роботи лісогосподарські підприємства Сумського ОУЛМГ в осінньо-зимовий період року спрацювали стабільно і в економному режимі. Це обговорювалось на черговому засіданні колегії управління.

Суттєво зменшились споживання енергоносіїв. Обсяги використання природного газу скоротились до 0,2 тис.м3, а сума витрат на ці цілі склала 0,6 тис. грн. Завдяки впорядкуванню і технічному переоснащенню лісозаготівельного виробництва та використання на вивозці лісу сучасних технічних засобів на 1,2 тонни зменшилось споживання бензину.

Широкого впровадження у виробництво набули енергозберігаючі технології. На 23 автомобілях встановлені системи GPS-моніторингу, що дає змогу вести чіткий контроль за використанням паливно-мастильних матеріалів. На 12 вантажних автомобілях КРАЗ та 14 автомобілях МАЗ встановлені гідроманіпулятори, що є економічно обґрунтованим рішенням. Також важливу роль в енергозбереженні відіграло переобладнання автотранспорту. З бензинового пального 61 автомобіль ЗІЛ оснащено газобалонним устаткуванням та 30 автомобілів переобладнано на дизельне пальне.

Для опалення приміщень у котельнях лісгоспів встановлені котли, які працюють на тирсі та відходах лісопиляння, що поряд з енергоефективністю забезпечує безвідходність виробництва. Загалом на підприємствах управління налічується 38 котелень.

У підсумку, начальник Сумського ОУЛМГ Віктор Чигринець наголосив на якісній і вчасній підготовці підприємств до осінньо-зимового періоду наступного року: «Всі заходи по підготовці до роботи у холодний період року мають на меті заощадження енергоресурсів. Але це не повинно впливати на результативність та стабільність роботи підприємств, яка залежить від тепло забезпечення приміщень, створення належних умов праці на всіх ділянках лісогосподарського виробництва. Тому ми маємо шукати оптимальні варіанти для економної і, водночас, енергоефективної роботи», – зазначив начальник управління.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ