Українські лісівники навчались біологічному захисту лісів

Група українських спеціалістів лісозахисних підприємств відвідала Турецьку Республіку для стажування у галузі використання біологічних і біотехнічних методів контролю шкідників і хвороб.

Картинки по запросу картинка Українські лісівники навчались біологічному захисту лісів

Семінар по стажуванню відкрив Директор регіонального управління лісами в м. Артвіні (Туреччина) СелімГербітоглі, який привітав українську і киргизьку делегації, розповів про лісові насадження регіону і важливість міжнародної співпраці у біологічному захисту насаджень від шкідників і підкреслив, що кордони є між країнами, а між лісами нема кордонів.

Голова департаменту по боротьбі з шкідливими комахами і хворобами (Генеральний лісовий директорат Туреччини, Анкара), Акін Емін розповів щодо структури Директорату по управлінню лісами в Туреччині, про основних шкідників і хвороб лісових насаджень, історію початку використання біологічних заходів.

Сіткі Озтюрк, голова відділу моніторингу лісових екосистем (Департамент по боротьбі з шкідливими комахами і хворобами Туреччини), поінформувала про параметри, які використовують в Туреччині для оцінювання функціонування лісових екосистем, шкал дефоліації дерев різних порід і категорій. Так, Департамент по боротьбі з шкідливими комахами і хворобами Туреччини забезпечує друкування порадників і довідників з кольоровими фото для лісних спеціалістів з метою визначення категорій санітарного стану лісів для загального моніторингу, а також визначення ступеню пошкодження дерев комахами і шкідниками по кожній породі дерев, що росте в лісах Туреччини.

Д-р Метін Карадаг, голова відділу карантину (Департамент по боротьбі з шкідливими комахами і хворобами Туреччини) розповів, що поряд з карантинною службою Туреччині, в Генеральному лісовому директораті існує служба, яка займається фіто санітарним моніторингом інвазивних і карантинних видів лісу. Він розповів про основні заходи для забезпечення постійного моніторингу інвазивних видів і навів декілька прикладів карантинних шкідників, що недавно потрапили в Туреччину і приносять значні збитки лісам країни.

Камуран Бірінчі, начальник відділу по порушенням в лісовому господарстві, зброї і правових відносин, розповів, що Конституція Туреччини передбачає сувору адміністративну і кримінальну відповідальність на незаконні рубки, підпал лісу тощо. Він надав приклади заходів і механізмів запобігання різних видів порушень та проведення контролю діяльності лісових підприємств.

Також дві презентації були надані українською і киргизькою делегаціями про лісове господарство і стан захисту лісів в країнах. Від української сторони доповідь була надана директором ДСЛП «Харківлісозахист» (Давиденко Катерина), яка розповіла про структуру та основні задачі служби лісозахисту, проведення моніторингу осередків шкідників і хвороб, методи контролю шкідливих організмів, а також фіто санітарний моніторинг лісових насаджень в Україні. Головний спеціаліст Управляння лісового господарства Киргизстану, Руслан Тєрмєєв, надав інформацію щодо особливостей моніторингу лісових насаджень і заходів боротьби з шкідниками в лісах Киргизії.

Також цілий день був присвячений візиту до біолабораторії м. Артвін, де обидві делегації оглянули приміщення та обладнання лабораторії, отримали практичні навички з вирощування хижаків і паразитів, починаючи з заселення колод личинками до моменті вибору паразитів з контейнерів.

Також останні два дні навчання були присвячені відвідуванню лісових насаджень різних регіонів Чорноморського регіону (Шавшат, Артвін, Хопа тощо), в осередках масового розмноження короїдів, огляд феромонних пасток, випуск хижаків і паразитів, визначення причин всихання смерекових насаджень, отримані практичні навички щодо проведення заходів біоконтролю короїдів і інших шкідників в лісових насадженнях.

На сьогоднішній день планується продовження співпраці з турецькими колегами з метою впровадження біологічних методів захисту лісу на Україні та заснування двох лабораторій по вирощуванню паразитів і хижаків для біологічного захисту лісів України.