Христина Юшкевич: Питання охорони лісів від пожеж є одним із найважливіших завдань

Питання охорони лісів від пожеж є одним із найважливіших з усіх завдань, які сьогодні вирішуються працівниками лісогосподарських підприємств Держлісагентства і постійно стоять на порядку денному. Про це повідомилат.в.о. Голови Державного агентства лісових ресурсів Христина Юшкевич підчас засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій сьогодні, 14 квітня 2017 року.

«Щорічно протягом пожежонебезпечного періоду ліси зазнають згубного впливу пожеж, які в окремих випадках розповсюджуються на великі площі і завдають значних збитків довкіллю та лісовій галузі. Особливої гостроти проблема набула в останні роки у зв’язку з аномальними погодними умовами: ранньою весною, рекордними температурами повітря, відсутністю опадів та сильними посушливими вітрами», – повідомила Христина Юшкевич.

Вона нагадала, що у минулому році у лісах підвідомчих підприємств ліквідовано 945 лісових пожеж на площі 1101 га, в тому числі верхових на площею 141 гектар.

Христина Юшкевич наголосила, що, незважаючи на проведену роз’яснювальну роботу серед населення, з початку 2017 року вже зареєстровано 156 лісових пожеж на площі 229 га, з них більшість – в південних та східних областях України. Це майже вдвічі більше за кількістю та втричі за площею від показників за аналогічний період минулого року.

Т.в.о. Голови Держлісагентства повідомила, що з метою попередження лісових пожеж і мінімізації їх наслідків, лісогосподарськими підприємствами до початку пожежонебезпечного періоду 2017 року здійснено великий обсяг профілактичних протипожежних робіт, зокрема, влаштовано 11 км протипожежних розривів і бар’єрів та 8,5 тис. км мінералізованих смуг, проведено догляд за ними протяжністю 19,7 тис. км.

Також встановлено 7,3 тис. бігбордів, плакатів і аншлагів на протипожежну тематику, понад 8 тис. шлагбаумів для обмеження доступу в ліси транспортних засобів.

Як повідомила Христина Юшкевич, державною лісовою охороною проведено 2,7 тис. рейдів, і вже виявлено та оштрафовано 60 порушників правил пожежної безпеки.

«У галузі діє відомча пожежна охорона, основою якої є лісові пожежні станції. Її чисельність складає 8,9 тис. чоловік, в тому числі постійних 1100 чоловік та 7859 чоловік добровільно-пожежних дружин», – зазначила ХристинаЮшкевич.

Також т.в.о. Голови відомства наголосила на необхідності підвищення як адміністративної, так і кримінальної відповідальності за навмисний підпал лісів та знищення їх вогнем. «Відповідний законопроект вже розроблений. Він передбачає суттєве посилення відповідальності за порушення правил поведінки у лісі, в тому числі підпал, та незаконну вирубку. Штрафи планується збільшити мінімум у 10 разів та збільшити кримінальну відповідальність. Прошу всі зацікавлені міністерства та відомства підтримати цей законопроект», – наголосила Христина Юшкевич.

Окрім того, вона звернула увагу на питання фінансування протипожежних заходів у лісах південних та східних областей України. На нараді зазначалося, що 13 квітня Урядовий комітет попередньо схвалив проект розпорядження про виділення коштів з резервного фонду бюджету для здійснення протипожежних заходів з охорони лісів від пожеж та оперативного гасіння лісових пожеж.

Зазначимо, що засідання ТЕБіНС відбулось у Державній службі України з надзвичайних ситуацій під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, а також за участю Голови ДСНС Миколи Чечоткіна, представників центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, голів регіональних штабів з ТЕБіНС.