Відбулося виїзне засідання Громадської ради при Сумському ОУЛМГ

Краще один раз побачити, ніж кілька разів почути – саме під таким девізом пройшло перше цьогорічне засідання Громадської ради при Сумському ОУЛМГ.

«Питання, яке виноситься до розгляду, досить актуальне. Ми маємо провести громадську експертизу діяльності підприємств управління за результатами їх роботи у 2016 році. Робота лісівників має головну особливість, вона розрахована на майбутнє. Ліс росте з насінини і досягає періоду зрілості через десятки років. Тому дати повну кваліфіковнау оцінку нинішньої лісгосподарської діяльності зможуть лише ті, які користуватимуться лісовими бататствами через десятки років. Сьогодні ж ми можемо побачити, як відбувається організація цієї діяльності на різних етапах виробництва: в яких умовах і якої якості вирощується посадковий матеріал, як доглядаються лісові насадження на різних етапах розвитку, як здійснюється догляд за лісовими масивами в пожежонебезпечний період та як проводиться заготівля деревини. Побачити, в яких умовах працюють парацівники підприємств, який вони мають пакет соціальних гарантій тощо. Скласти особисте враження, відзначити досягнення, вказати на недоліки та надати конструктивні пропозиції», – наголосив на початку зібрання голова Громадської ради Михайло Шпакович.

На чолі з ним учасники заходу побували у Сумському, Лебединському та Тростянецькому лісгоспах. З роботою підприємств їх ознайомили директории лісгоспів Микола Сороколіт (ДП «Сумське ЛГ»), Іван Гурін (ДП «Лебединське ЛГ») та Віктор Зубко (ДП «Тростянецьке ЛГ»).

Спершу представники громадськості побували на заняттях шкільного лісницва «Паросток» Сумського лісгоспу, які проходили у спеціально облаштованому для цих цілей класі. Далі відвідали котельню лісгоспу, де встаносвлено котел, що працює на відходах лісопиляння, та пожежне депо, де побачили в дії систему відео спостереження тощо.

У Лебединському лісгоспі представники громадськості відвідали базовий лісовий розсадник Бишкінського лісництва, який оснащений системами крапельного та туманного зрошення.

У Тростянецькому лісгсопі вони побували у розсаднику декоративних порід, на плантаціях лісових культур дуба і бука у Маківському лісництві лісгоспу. Відвідали нижній склад підприємства, де побачили в дії систему електронного обліку деревини та ознайомились з роботою ректреаційного комплексу «Лісовичок» у Литовському лісництві лісгоспу.

На підведенні підсумків засідання члени Громадської ради одностайно дали схвальну оцінку лісогсоподарській діяльності Сумського ОУЛМГ, визнавши його роботу в питаннях збереження і примноження лісового багатства області, використиння стиглої деревини, соціального захисту працівників, сплати податків та допомоги у вирішенні соціальних питань територіальних громад, високоефективною. А також візначили важливу роль аппарату управління та його керівника Віктора Петровича Чигринця в організації і спрямуванні колективів лісогосподарський підприємств області на результативну плідну працю.

Не обійшлося і без конструктивних пропозицій. Громадська рада вийшла з рекомендаціями до керівництва управління про створення постійних лісокультурних бригад для роботи у лісових розсадниках, про необхідність порушувати перед спеціалістами ВО «Укрдержпроект» при проведенні чергового лісовпорядкування питання про підвищення на один клас віку по ІV категорії соснової господарської секції; про нарощування випуску тріски паливної та паливних гранул (пелет) для забезпечення безвідходного виробництва, а також про вивчення можливості запровадження прогресивної лісозаготівельної техніки типу «Харвестр» у північних районах області.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ