На базі університету відбулося спільне засідання Громадської ради при Держлісагентстві України та круглий стіл «Стан нормативно-правової бази в системі лісового господарства та зміни, необхідні для підвищення її ефективності»

Здається, Національний університет біоресурсів і природокористування з його ННІ лісового і садово-паркового господарства все впевненіше стає одним з основних (якщо не основним!) лобістів лісової галузі України, яка нині переживає не найкращі часи. Лише за останній рік на його базі пройшли три круглих столи всеукраїнського рівня, в т.ч. і виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, де науковці, виробничники і громадськість обговорювали шляхи виходу з кризи. Як результат, за зверненням ректораСтаніслава Ніколаєнка до прем’єр-міністра лісовій галузі було додатково виділено 50 мільйонів гривень.

Сьогодні в напрямі оздоровлення галузі зроблено ще один ефективний крок: на базі університету відбулося спільне засідання Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України та круглий стіл «Стан нормативно-правової бази в системі лісового господарства та зміни, необхідні для підвищення її ефективності».

Це – надзвичайно важлива подія для галузі, відкриваючи засідання сказав Станіслав Ніколаєнко. Питання «мозкових штурмів», науковий та інноваційний супровід, підготовка кадрів належної якості – ось функція університету, яку наш виш виконує. Принагідно ректор проінформував про те, що за якийсь рік НУБіП святкуватиме своє 120-річчя, і цю подію святкуватимуть на державному рівні. Адже лише спираючись на накопичений досвід, можна напрацьовувати нове і передове.

 

Про підсумки роботи підприємств Держлісагентства за 2016 рік та основні напрямки діяльності на майбутнє говорила його голова Христина Юшкевич. Вона відзначила важливу роль НУБіП у підготовці кадрів для галузі.
За її словами, протягом 2016 року у лісогосподарських підприємствах, які належать до сфери управління Держлісагентства, ліси відтворено на площі 52,6 тис. гектарів. Це означає, що площа відтворення лісів перевищує площу суцільних зрубів (50,1 тис. га) майже на 5%. Садіння і висівання проведено на площі 34,4 тис. гектарів на 14% більше від запланованого. Внесено зміни до санітарних правил, які не допускають зловживань, і сьогодні суцільна санітарна вирубка заборонена. В Україні отримала розвиток лісова сертифікація за міжнародною схемою Лісової опікунської ради (FSC). На сьогодні сертифіковано більше 3,3 млн га лісів.
Говорячи про те, що існуюча політика стосовно лісових ресурсів – правильна і раціональна, очільниця галузі озвучила також основні проблеми – захист лісів від шкідників і хвороб, усихання ялинників і сосни, лісові пожежі. Наразі над їх вирішенням працює робоча група, створення якої було одним з ефективних важелів.

Пропозиції щодо змін в нормативно-правові акти з ведення лісового господарства озвучив модератор заходу завідувач кафедри дендрології та лісової селекції, голова ГО «Незалежне експертне партнерство» Юрій Марчук. Причетний до проведення всіх заходів по порятунку галузі, він знову підкреслив: ліси – багатство національне, і вони повинні знаходитися під захистом держави. Але на сьогодні Україна – чи не єдина країна східного партнерства, яка не має своєї лісової програми. І це слід виправляти! Необхідно розробити Національну лісову політику, Стратегію розвитку лісового господарства, програму «Ліси України» до 2030 року, внести відповідні зміни в діючий Лісовий кодекс, зокрема передбачити права об’єднаних територіальних громад на комунальні ліси, розмежувати функції, в т.ч. по зміні цільового призначення земель лісового фонду. Він говорив також про необхідність обліку лісів та інвентаризацію, розмежування дії повноважень Державної лісової охорони, необхідність передбачення фахової освіти та стажу тощо.

Про підготовку нормативно-правового акту щодо порядку реалізації необробленої деревини говорив начальник управління Держлісагенства Руслан Крикун.

На законодавчому і нормативно-методичному забезпеченні лісової сертифікації зупинився директор Національного представництва FSC в Україні, доцент кафедри лісового менеджментуПавло Кравець, питання створення конкурентного ринку біопалива в Україні підняв голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха.

 

За результатами роботи прийнято рішення запропонувати Держлісагенству створити робочу групу, яка напрацьовуватиме необхідні зміни до законодавства України щодо створення фінансового лісового фонду, розглянути пропозиції щодо поліпшення нормативно-правового забезпечення лісової сертифікації та ін.

Валентин Обрамбальський