Христина Юшкевич: Відповідальність за браконьєрство буде суттєво збільшена

Державне агентство лісових ресурсів України підготувало проект спільного наказу Мінагрополітики та Мінприроди, який передбачає суттєве збільшення такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання.

 

Про це повідомила т.в.о. Голови Держлісагентства Христина Юшкевич на своїй сторінці у Facebook .

Такси збільшено у чотири рази з урахуванням як мисливськогосподарської, екологічної, естетичної цінності, так і підсумкового індексу інфляції. Наприклад, Держлісагентство пропонує збільшити розмір стягнення за незаконне добування або знищення однієї особи лося до 80 тис. грн (на сьогодні – 20 тис. грн), оленя європейського – до 60 тис. грн (на сьогодні – 15 тис. грн), оленя плямистого – до 50 тис. грн, лань – до 40 тис. грн (на сьогодні – 10 тис. грн), козулі та муфлона – до 32 тис. грн (зараз – 8 тис. грн). Також у чотири рази буде збільшено суми відшкодування за незаконне добування або знищення птахів.

Варто зазначити, що діючі такси для обчислення розміру відшкодування збитків затверджені спільним наказом Міністерства охорони навколишнього середовища та Державним комітетом лісового господарства ще у 2007 року. Норми наказу є застарілі та не сприяють попередженню незаконного добування тварин, а суми є значно меншими, ніж подальші витрати на відтворення природних ресурсів.

Окрім того, Христина Юшкевич повідомила, що Держлісагентство ініціюватиме внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Вона пояснила, що, наприклад, у діючій статті кримінального кодексу обмеження або позбавлення волі застосовується лише у разі порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду. Тобто, за одну незаконно вбиту мисливську копитну тварину браконьєра не посадять до в’язниці. Тому, зміни стосуватимуться поширення кримінальної відповідальності (обмеження волі строком до трьох років) за порушення правил полювання, яке мало наслідком добування кабана, лань, оленів європейського та плямистого, козулі, лося, муфлона.

«Ми підтримуємо, щоб відповідальність за браконьєрство була підвищена і на законодавчому рівні. Необхідно збільшувати і штрафи (зараз максимум 3400 грн, а планується 17 тис. грн, для посадових осіб – з 6800 до 34 тис. грн) та строки ув’язнення», – наголосила т.в.о. Голови відомства.

За словами Христини Юшкевич, хижацьке та жорстоке ставлення деяких людей до тварин, мабуть, закладене у свідомості, на це впливає і виховання та інші чинники. «Якщо ми хочемо жити у цивілізованому світі, то потрібно змінюватися. З одного боку, підвищувати відповідальність, а з другого – всім суспільством сприяти змінам. Нам необхідно впроваджувати європейську культуру полювання. І над цим будемо працювати», – підкреслила т.в.о. Голови Держлісагентства.